logo songteksten.net

Roger Moore op 89-jarige leeftijd overleden

LONDEN - De Britse acteur Sir Roger Moore is dinsdag op 89-jarige leeftijd in Zwitserland overleden na een kort ziekbed. Hij had kanker. Dat hebben zijn kinderen Deborah, Geoffrey en Christian via het Twitter-account van de filmster bekendgemaakt. "Met zwaarmoedig hart moeten we meedelen dat onze liefhebbende vader, Sir Roger Moore, vandaag is overleden na een korte maar dappere strijd tegen kanker. De liefde waarmee hij in zijn laatste dagen was omringd, was zo groot dat woorden tekortschieten om die te beschrijven."

Moore speelde in tal van films, het bekendst werd hij door zijn vertolking van geheim agent James Bond. In de periode 1973-1985 kroop hij zeven keer in de huid van gentleman-spion 007. Moore brak al in 1958 internationaal door met de tv-serie Ivanhoe, gebaseerd op de historische roman van Sir Walter Scott. Later schitterde hij in een hele reeks films. Zo speelde hij Simon Templar in The Saint en was hij samen met de Amerikaan Tony Curtis in The Persuaders te zien. Zijn laatste rol was in Christmas at Castlebury Hall uit 2011.

Hoewel hij tot op hoge leeftijd actief bleef, kampte Moore in het verleden regelmatig met gezondheidsklachten. Hij overleefde prostaatkanker en ernstige hartritmestoornissen. Zijn pacemaker noemde hij ooit zijn dierbaarste bezit. Moore woonde met zijn vierde vrouw 'Kiki' Tholstrup in Monte Carlo. Met zijn derde echtgenote Luisa Mattioli, een Italiaanse actrice, kreeg hij drie kinderen.

Moore werd op 14 oktober 1927 geboren als enig kind van een politieman en een huisvrouw. Op school was hij een goede leerling, die al op jonge leeftijd interesse toonde in de artistieke richting. Al in de zomer van 1940 zette de piepjonge Roger zijn eerste schreden in de filmwereld. Een vriend had hem gewezen op een figurantenrol in Caesar en Cleopatra. Regisseur Brian Hurst zag zijn talent en betaalde Moore's opleiding aan de Royal Academy of Dramatic Art.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren