logo songteksten.net

‘Carice is schokkend mooi en grappig’

CANNES - Carice van Houten is “schokkend mooi, onwaarschijnlijk grappig en een overdonderende actrice”. Dat stelt haar tegenspeelster Gwendoline Christie, die in hitserie Game of Thrones de krijgsvrouw Brienne van Tarth speelt. Het zevende seizoen van Game of Thrones gaat half juli van start.

“Het is een serie met 18 miljoen personages, dus de kans dat je een andere acteur vaak tegenkomt is vrij klein”, lacht Christie tijdens een interview op het festival van Cannes. “Maar met Carice heb ik best een aantal scenes gedeeld. Ze is een genot om mee te werken. En sinds ik haar in Zwartboek zag, ben ik eigenlijk al fan van haar.”

Christie is in Cannes voor de wereldpremière van het tweede seizoen van een andere hitserie, de thriller Top of the Lake. Zij speelt een vrouwelijke agent die de getroebleerde rechercheur Robin Griffin (Elizabeth Moss) helpt als er op het strand van Sydney een koffer met een Aziatische prostituee aanspoelt. In tegenstelling tot veel van haar rollen speelt de opvallend lange Britse dit maal een vrij onzekere vrouw. “Ik vond dat heel spannend, want meestal word ik vanwege mijn lengte gevraagd voor sterke vrouwen”, vertelt ze. “Miranda is iemand die worstelt met alles in haar leven: haar relatie, haar werk. Ze wordt door haar collega’s belachelijk gemaakt. Maar eigenlijk maakt dat haar vooral heel menselijk. Het was echt hartverwarmend hoe de zaal gisteren bij de première op haar reageerde; dat had ik nooit verwacht.”

Aaneenschakeling van dromen

De Britse actrice heeft er altijd voor willen waken dat haar kenmerkende lengte niet haar leven zou domineren. “Op fysieke eigenschappen als lengte of huidskleur kan je geen enkele invloed uitoefenen”, legt ze uit. “Dus ik heb mijzelf afgeleerd om mensen daar op te beoordelen, omdat ik wilde dat mensen dat ook niet bij mij deden. Je moet anderen beoordelen op hun daden en hun gedachten, en op wat ze presteren.” Haar rollen sluiten aan bij die gedachten. “Veel fans laten mij weten het heel verfrissend te vinden eens een vrouwelijk personage in een serie te zien dat ook alleen maar handelt omdat zij het goede wil doen. Niet om sexy of aardig gevonden te worden. Daar ben ik best trots op.”

Over het zevende seizoen van Game of Thrones mag en wil ze niets zeggen behalve dat er “veel onverwachte dingen gaan gebeuren”. Datzelfde geldt voor The Last Jedi, de nieuwe Star Wars-film waarin Christie later dit jaar te zien zal zijn. “Mijn carrière bestaat uit een aaneenschakeling van dromen die uitkomen”, grinnikt de actrice. “Iedereen die op de set van Star Wars rondloopt, voelt zich stiekem een jongetje dat er ooit van heeft gedroomd aan een Star Wars-film mee te mogen werken.” Haar populariteit en herkenbaarheid leveren haar veel aandacht op van fans; in Cannes schieten doorlopend mensen haar aan voor selfies of handtekeningen. “De reacties zijn eigenlijk altijd positief, en een foto of een krabbel is een kleine moeite. Als ik echt in mijn privétijd zit, geef ik dat ook wel aan en dat begrijpen fans dan meestal ook wel.”

Top of the Lake seizoen 2 komt later dit jaar in Nederland uit.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren