logo songteksten.net

Alex van Warmerdam maakt tiende speelfilm

CANNES - Regisseur Alex van Warmerdam werkt aan zijn tiende speelfilm. Het project, dat als werktitel Nummer Tien heeft gekregen, moet in 2018 worden gedraaid. Dat heeft producent Marc van Warmerdam van Graniet Film vrijdag op het festival van Cannes bekendgemaakt.

Over de plot van Nummer Tien wil de producent nog niets zeggen. “De meeste films zijn leuker om te zien als je er van tevoren niets van weet, en dat geldt voor dit project nog nét iets meer dan voor eerdere projecten van Alex.” Qua sfeer wordt het echter een “typische winterfilm. Dat is opvallend te noemen: Alex heeft zijn meeste films in de zomer gedraaid.”

Nummer Tien wordt een Nederlands, Duits en Engels gesproken project dat zich in Nederland en Duitsland afspeelt. Naar verwachting wordt het de duurste speelfilm die de 64-jarige regisseur tot nu toe heeft gemaakt. Tot nu toe was dit Grimm, die toentertijd ruim 6 miljoen gulden kostte. Het hoge budget hangt onder meer samen met het grote aantal acteurs en het opvallende aantal locaties waar het verhaal zich afspeelt.

Zestig draaidagen

Het scenario van Nummer Tien is klaar. Producent Van Warmerdam schat het aantal draaidagen op zestig, wat zeker voor een Nederlandse productie opvallend veel is. Graniet Film heeft in Cannes contracten afgesloten met een Belgische en Duitse coproducent. De cast zal bestaan uit Nederlandse en buitenlandse acteurs. Alex van Warmerdam en zijn vrouw Annet Malherbe, die in zijn meeste films te zien is, spelen naar verwachting niet mee in Nummer Tien.

De film is naar verwachting in de loop van 2019 klaar. De laatste film van Van Warmerdam was de thriller Schneider vs Bax uit 2015. Zijn achtste film, Borgman, werd in 2013 geselecteerd voor de competitie om de Gouden Palm op het festival van Cannes. Marc van Warmerdam is momenteel in Cannes als coproducent van de Oekraïense film A Gentle Creature van regisseur Sergei Loznitsa, die dit jaar in competitie draait.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren