Jochum ten Haaf aanwezig bij première Dunkirk

Door ANP, maandag 17 juli 2017 18:58, views: 4, bron: ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse acteur Jochum ten Haaf is woensdagavond aanwezig bij de Nederlandse première van de nieuwe speelfilm Dunkirk. De film wordt dan vertoond in bioscoop Arena in Amsterdam, maakte distributeur Warner Bros. maandag bekend.

Ten Haaf is de enige Nederlandse acteur die een sprekende rol heeft in Dunkirk, dat deels op Urk werd gedraaid. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema werkte ook aan de film mee, maar hij is momenteel in Hollywood voor een nieuw project. Ook burgemeester Pieter van Maaren van Urk en regisseur Martin Koolhoven zijn aanwezig.

Urk krijgt dinsdag 18 juli als eerste stad van Nederland de kans om een deel van Dunkirk te zien. In een mobiele filmzaal wordt dinsdagavond een stuk van de film vertoond. De 'Dunkirk Prologue Experience' doet diezelfde avond ook nog Nijmegen en Rotterdam aan, waar publiek een voorproefje kan ervaren.

Evacuatie

De oorlogsfilm vertelt over de evacuatie van meer dan honderdduizend Britse en Franse soldaten die in eind mei 1940 door de nazi’s waren omsingeld op de stranden van Duinkerke. Hoofdrollen worden gespeeld door Kenneth Branagh, Mark Rylance, Tom Hardy, Cilian Murphy en Harry Styles.

Dunkirk draait vanaf 20 juli in heel Nederland. Het epos is vanaf 16 augustus in Eye in Amsterdam te zien op 70mm, het officiële grote filmformaat waarin regisseur Nolan de film heeft gedraaid. In andere landen draait Dunkirk vanaf eind juli al op 70mm.

bottrap