Britse soap krijgt na 57 jaar hiv-personage

Door ANP, zaterdag 23 september 2017 12:42, views: 10, bron: ANP

LONDEN - Een hoofdpersonage in de langlopende Britse soapserie Coronation Street krijgt hiv. Dat melden Britse media zaterdag. Het jonge personage Franklin ontdekt binnenkort dat hij besmet is met het virus.

Het is de eerste maal in ruim een halve eeuw dat de populaire ITV-soap het onderwerp aansnijdt. De makers werken nauw samen met de Terrence Higgins Trust, een organisatie die het maatschappelijke stigma dat nog op hiv rust weg wil nemen.

Zij stellen in een verklaring dat zij de gevolgen van een hiv-besmetting niet mooier zullen maken dan ze zijn. Maar de verhaallijn wil ook beklemtonen dat het leven zeker niet stopt wanneer een hiv-besmetting wordt geconstateerd. Het geldt tegenwoordig als een chronische ziekte.

Bespreekbaar

Coronation Street heeft in het verleden vaker geprobeerd lastige onderwerpen meer bespreekbaar te maken. Zo worstelden personages eerder al met zaken als zelfmoord, transseksualiteit, illegale immigratie en seksuele exploitatie.

De bekendste Nederlandse soap, GTST, introduceerde overigens in de jaren negentig al een personage met een hiv-besmetting. Het geliefde personage Anita Dendermonde (Sabine Koning) liep bij een bloedtransfusie een besmetting op. Onlangs bekende ook Lucas Sanders (Ferry Doedens) hiv-positief te zijn.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

bottrap