logo songteksten.net

Eye eert Finse regisseur Aki Kaurismäki

AMSTERDAM - Filmmuseum Eye en distributeur Cinemien eren in december en januari de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Tussen 6 en 23 december zijn in Eye de beste tien films van de “chroniqueur van Finse melancholie” in Eye te zien. Cinemien presenteert in dezelfde periode de Kaurismäki-dvd-box The Essential 5 en brengt vanaf 4 januari opnieuw zijn klassieker The Match Factory Girl in de bioscoop.

Kaurismäki geldt als een van de belangrijkste Scandinavische regisseurs ooit. Zijn oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden. De filmmaker verhaalt met een droog gevoel voor humor over eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde.

Kaurismäki’s personages blijken altijd meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd, zo stelt Eye. De Fin won in zijn carrière bijna honderd prijzen, waaronder diverse onderscheidingen op gezaghebbende festivals als Cannes en Berlijn.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren