logo songteksten.net

Iraniër aangeklaagd voor HBO-hack

NEW YORK - Een Iraanse hacker is dinsdag in New York aangeklaagd voor de grote cyberaanval afgelopen zomer gericht op de Amerikaanse zender HBO. Volgens openbaar aanklagers is Behzad Mesri de drijvende kracht achter de hack die maanden duurde en waarbij 1,5 terabyte aan data werd gestolen.

Mesri wordt beschuldigd van zeven verschillende misdaden, waaronder computerfraude. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij ooit in een Amerikaanse cel terechtkomt. De FBI denkt dat Mesri in Iran verblijft en dat is buiten het bereik van de Amerikaanse autoriteiten.

''Mesri is aangeklaagd voor federale misdaden. Alhoewel hij vandaag niet is gearresteerd, zal hij voor altijd over zijn schouder moeten kijken totdat hij voor het gerecht komt. Amerikaanse inventiviteit en creativiteit moet gecultiveerd en gevierd worden, niet gehackt, gestolen en vastgehouden worden voor geld. Tegen de hackers die onze vastberadenheid in het beschermen van onze intellectuele eigendommen testen, zelfs degenen die zich verbergen achter toetsenborden in landen ver weg, zeg ik: uiteindelijk zal de winter komen'', zei aanklager Joon H. Kim in een reactie. Hiermee sloot hij af met een bekende quote uit de hitserie Game of Thrones.

Skote Vahshat

De Iraanse hacker stond online bekend onder het pseudoniem Skote Vahshat. Onder deze naam zou hij honderden websites wereldwijd hebben gehackt. Ook zou hij in dienst van het Iraanse leger Israëlische militaire, nucleaire software- en infrastructuursystemen hebben gehackt.

Afgelopen juli werd HBO het slachtoffer van een omvangrijke hack. Scripts van Game of Thrones behoorden tot de buit, net als nog niet uitgezonden afleveringen van Ballers, Room 104 en de nieuwe serie Barry. Maar ook e-mails, financiële overzichten, arbeidscontracten en marketingplannen. Veel van deze informatie verscheen online nadat HBO weigerde losgeld te betalen. In totaal eisten de hackers 6,5 miljoen dollar aan bitcoins.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren