logo songteksten.net

Verkaik moest leren pottenbakken voor Ghost

BERLIJN - Het blijft soms vechten tegen de iconische beelden van de film. Maar na een paar nummers ziet het publiek van de Duitse versie van de hitmusical Ghost alleen nog maar Willemijn Verkaik als hoofdpersoon Molly. De rol die zij sinds december acht keer per week speelt, markeert het zoveelste succes voor de Nederlandse ster die wereldwijd bekend werd als Elphaba in megasucces Wicked.

“De film is zo’n fenomeen; mensen verwachten dat ik net zo’n kort koppie als Demi Moore heb”, lacht Verkaik. “Ik merk aan de zaal dat ze de eerste paar minuten moeten wennen. Maar na de voorstelling hoor ik juist dat mensen heel blij zijn dat we de film niet letterlijk na proberen te doen.” Een paar scènes zijn overigens wel overgenomen, zoals het wereldberoemde pottenbakmoment. “Ik heb daar echt een cursus voor moeten doen”, bekent de actrice. “Achter zo’n schijf gaan zitten lijkt veel gemakkelijker dan het is. Je moet dat echt trainen; het leidt enorm af als je op het podium zomaar een beetje gaat klunzen met die klei.”

Verkaik is een van de vijf Nederlanders in de cast van Ghost. “Veel acteurs zijn voor hun rol echt verhuisd naar Berlijn, dus iedereen moet een nieuw leven opbouwen”, legt ze uit. “Je bent meer op elkaar aangewezen, dat creëert bijna automatisch een enorm saamhorigheidsgevoel.” Bovendien zijn de theaters in Duitsland groter dan in Londen, zodat de acteurs elkaar meer treffen. “In de meeste Britse gebouwen is geen kantine waar je voor en na de show even gezellig samen kan chillen. Het gebeurt dan soms dat er na drie maanden nog steeds castleden zijn die je alleen maar op de bühne hebt gezien.”

Rouw-modus

Een jaar in Berlijn betekent ook dat Verkaik haar echtgenoot, muzikant Bart van Hoof, nauwelijks ziet. “We zijn nu achttien jaar samen, we kennen elkaar van het conservatorium”, vertelt ze. “We weten dat dat een nadeel is van het geweldige leven dat we leiden. Als ik een jaar in het buitenland ga spelen, moeten we allebei even diep ademhalen en ons daar mentaal op voorbereiden.” Skype biedt uitkomst om elkaar toch dagelijks te spreken. “En we moeten elkaar minimaal een keer per vier, vijf weken zien. Dat is de limiet; anders wordt het echt te zwaar.”

Verder is de rol in Ghost, dat vertelt over een overleden man die contact legt met zijn rouwende weduwe om zijn moordenaar op te sporen, vooral mentaal zwaar. “Het is een prachtige rol, vol nuances. Maar ik merk wel dat ik echt een manier moet vinden om elke avond met die rouw-modus om te kunnen gaan.”

Buitenlucht

Tijdens het repetitieproces bleef Verkaik best hangen in de emoties van haar personage. “Je gaat op zoek naar een gevoel waar je liever niet over nadenkt: hoe voel je je als je grote liefde plotseling wegvalt? Zo’n heftige emotie heeft een enorme impact op je lijf, elke avond weer. Hoe laat je je lichaam weten dat dat hele rouwproces maar een rol is, en dat niet Willemijn zelf kapot gaat van verdriet?”

De Nederlandse actrice heeft inmiddels een routine gevonden om met dat gevoel om te gaan. Zij rent elke dag een uur in het Schlosspark Charlottenburg. “Fysiek blijf je er sterk van en in conditie”, legt ze uit. “Maar het doet mij ook goed om in de buitenlucht te zijn. Ik kan mijn hoofd even helemaal leeg laten worden; alle stress over repetities of andere zaken, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik maak mij op zo’n moment nergens druk over; ik laad mijzelf fysiek en mentaal volledig op. Ik voel mij dan eigenlijk volmaakt gelukkig."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren