logo songteksten.net

Bankier van Verzet in tien dagen Gouden Film

UTRECHT - De oorlogsfilm Bankier van het Verzet heeft binnen tien dagen meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Daarom is het drama van regisseur Joram Lürsen bekroond met een Gouden Film, maakte het Nederlands Filmfestival zondag bekend.

De award werd zaterdagavond uitgereikt aan Lürsen, hoofdrolspeler Barry Atsma en de familie van de broers Van Hall, waar de film over vertelt.

Atsma en Jacob Derwig spelen Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens hielpen. Pierre Bokma vertolkt de rol van NSB-politicus Meinoud Rost van Tonningen. Rost van Tonningen (1894-1945) collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s.

Wereldpremière

De wereldpremière vond twee weken geleden plaats in het bijzijn van prinses Beatrix. Bankier van het Verzet is de eerste Nederlandse productie die dit jaar een Gouden Film ontvangt.

Voor Joram Lürsen is het de achtste maal dat hij de prijs krijgt. Hij is daarmee, na Johan Nijenhuis, de maker die de meeste Gouden Films in zijn kast heeft staan.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren