logo songteksten.net

Roem trok zware wissel op top-dj Avicii

AMSTERDAM - Dj Tim Bergling is vrijdag op 28-jarige leeftijd overleden. Als Avicii brak hij in 2011 internationaal door met het nummer Levels, maar Nederland kende de Zweed al langer.

Bergling scoorde in 2010 zijn eerste hit in ons land, onder de naam Tim Berg. Bromance stond in die zomer 21 weken in de Top 40 en bereikte ook de hoogste regionen van de Single Top 100. Als Tom Hangs scoorde hij in 2011 een hit met Blessed.

In 2013 pakte Avicii weer een zomerhit, dit keer met Wake Me Up. Het nummer, waarop Aloe Blacc de vocalen verzorgde, bereikte zowel in de Top 40 als de Single Top 100 de hoogste positie. Wake Me Up was in 2013 de bestverkochte single van Nederland. Ook met opvolger Hey Brother scoorde Avicii in ons land. In de Top 40 werd het een nummer 1-hit, in de Single Top 100 kwam Hey Brother niet verder dan de tweede plek.

Gezondheidsproblemen

Avicii werkte meermaals samen met verschillende Nederlandse dj’s. Laidback Luke leerde Bergling al vroeg kennen. De Zweed stuurde Lucas van Scheppingen lang voor zijn doorbraak verschillende demo’s, die door de Nederlander werden voorzien van feedback. Ook Nicky Romero werkte met Avicii samen, de dj’s scoorden in 2012 een hit met I Could Be The One.

Berglings stijgende populariteit begon steeds meer zijn tol te eisen. Vlak voor een optreden in Miami stortte Avicii in maart 2014 in. Hij werd vervoerd naar een ziekenhuis, waar zijn galblaas en blinde darm werden verwijderd. Op zijn 25e verjaardag, 8 september 2014, zegde de Zweed alle aankomende optredens af wegens ernstige gezondheidsproblemen. Dat betekende echter niet dat het stil werd rond Avicii, een dag later kondigde hij alweer nieuw materiaal aan.

Alcohol

In april 2016 verrastte Avicii iedereen met de mededeling dat hij niet langer wilde optreden en toeren. Hij bleef wel muziek maken en produceren, maar wilde vanwege zijn gezondheid niet meer reizen. In de in oktober 2017 verschenen documentaire Avicii: True Stories is te zien dat de Zweed niet om kon gaan met de grote druk die de internationale roem met zich meebrengt. Bergling greep veelvuldig naar alcohol en dronk steeds meer.

Na zijn besluit te stoppen met optreden werd het even stil rond de dj. In de zomer van 2017 liet Avicii weer van zich horen middels de ep Avici 01. Daarop staan de hits Without You en Lonely Together. “Ik ben blij dat ik weer helemaal terug ben”, jubelde Bergling. “Het is lang geleden dat ik muziek heb uitgebracht en het is lang geleden dat ik zo blij was met nieuwe muziek.”

Vrijdag werd Avicii dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Muscat, de hoofdstad van Oman. Waarom de dj daar was en wat hem fataal is geworden, is nog niet bekend. Het nieuws van Avicii’s overlijden sloeg in als een bom. Collega-dj’s als Tiësto, Hardwell en Nicky Romero reageerden geschokt. #Avicii was in no time trending topic op Twitter. Het sociale medium lag er nadat Berglings familie zijn dood bevestigden korte tijd uit.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren