logo songteksten.net

Ook Michiel Huisman is soms nog starstruck

NEW YORK - Michiel Huisman viert volgend jaar zijn tienjarig jubileum in het buitenland. De 36-jarige Nederlander heeft zich in korte tijd ontpopt tot een van de grote Nederlandse succesverhalen buiten de landsgrenzen. Zijn nieuwste bioscoopfilm, The Guernsey Literary Society, is vanaf donderdag in heel Nederland te zien.

Het romantische drama vertelt over de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet op het Britse Kanaaleiland Guernsey. “Die verhalen van Guernsey kende ik niet, ik wist eerlijk gezegd niet eens dat het Brits grondgebied was”, bekent hij lachend. De Duitsers stationeerden er 30.000 soldaten, een verdubbeling van het aantal bewoners van het eiland. Al het aanwezige vee moest naar het front om daar de Wehrmacht te voeden. Bewoners waren vijf jaar lang aangewezen op de restjes. De inwoners van het eiland delen in de film deze verhalen na de oorlog met een Britse schrijfster (Lily ‘Downton Abbey’ James) die meer dan gemiddelde interesse heeft in varkensboer Dawsey (Huisman).

De bezettingstijd blijft de acteur intrigeren. “Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn grootouders over die periode”, vertelt hij. “Ik vind het bizar dat al die vreselijke dingen zich relatief zo kort geleden hebben voltrokken, er zit maar één generatie tussen ons en de Tweede Wereldoorlog.” Een van zijn oma’s zat ondergedoken in onderduikerskamp Pas-Op bij Elburg, dat nu een nationaal herdenkingsmonument is. “Er zijn natuurlijk al zoveel oorlogsfilms gemaakt, ook in Nederland. Maar er blijven nog altijd verhalen die verteld moeten worden over die periode.”

Starstruck

Een groep bewoners van Guernsey vindt tijdens de oorlogsjaren troost in een boekenclub: het lezen helpt ze te vluchten uit de ellende van alledag. Het pleidooi voor kunst als lichtend baken in donkere tijden is natuurlijk zonder veel moeite door te trekken naar 2018. “Ik geloof niet dat de film heel bewust is gemaakt vanwege die moraal”, nuanceert de Nederlandse acteur. “Maar ik geloof zeker dat kunst ons een moment van blijdschap of hoop kan schenken. Films en boeken zijn in onzekere tijden als deze harder nodig dan ooit.”

Regisseur van The Guernsey Literary Society was Mike Newell, de nu 76-jarige Brit die verantwoordelijk was voor megahits als Four Weddings and a Funeral en Harry Potter and the Goblet of Fire. “Mike is een filmer van de oude stempel”, legt Huisman uit. “Het kan er allemaal prachtig uitzien, vol mooie locaties en effecten. Maar uiteindelijk is Mike vooral geïnteresseerd in het verhaal en de acteurs.” Daar nam de Brit soms letterlijk alle tijd voor. “Kom, we gaan even zitten, zei hij dan. Dan liet hij stoelen en thee aanrukken en gingen we gewoon een half uur praten over de betekenis en de motieven van een bepaalde scene.”

Een van de leukste aspecten aan het uitoefenen van zijn vak op internationaal niveau noemt de Amstelvener de grote diversiteit van mensen die hij ontmoet. Starstruck is Huisman nog “regelmatig, al doe ik er vaak niets mee.” Een uitzondering was Christopher Walken, met wie hij onlangs samenwerkte voor Netflix-film Irreplaceable You. “Ik had geen scenes met hem, maar heb hem wel achter de schermen een beetje leren kennen. Die man is een legende; het is echt heel eervol om dan opeens tegenover iemand van dat kaliber te staan.” Selfies met collega's maken is iets dat de Nederlander niet vaak doet. “Ik zie daar over het algemeen de waarde niet van in. Maar op de premièreavond in New York zwichtte ik toch en heb ik het gevraagd. Hij vond het absoluut niet erg en ik heb er geen spijt van.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren