logo songteksten.net

Maestro-icoon Seldis blijft op het podium Engels praten

Dominic Seldis brak door met het tv-programma Maestro en kent groot succes als contrabassist van het Concertgebouworkest. Nu gaat hij het theater in met zijn solovoorstelling Music, Maestro! en hoopt nog meer mensen enthousiast te krijgen voor klassieke muziek.

"Ik heb de afgelopen twintig jaar heel veel verschillende dingen gedaan", vertelt de 48-jarige musicus. "Ik produceer muziek, schrijf muziek, speel in een orkest, dirigeer en heb gepraat over muziek. Maar ik heb nog nooit alles gecombineerd. Mijn grote doel is altijd geweest om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een groot publiek. Ik denk dat ik dat met deze voorstelling goed kan doen." De show zal vermoedelijk veel mensen trekken die Seldis alleen kennen van Maestro. "Maar hopelijk kan ik de vonk overdragen zodat de volgende keer eens een keertje voor Mahler in het Concertgebouw durven te kopen."

Voor die fans is er goed nieuws, want Seldis gaat in de show zijn publiek ook leren dirigeren. Hij noemt het zelf een hoogtepunt van de avond. "Als er één vak is dat door iedereen wordt onderschat, dan is het wel dirigeren", lacht hij. "Iedereen denkt dat het heel eenvoudig is. Maar probeer het maar eens, om beide handen los van elkaar signalen naar het orkest te laten geven. Links óf rechts lukt iedereen wel. Maar combineren? Bijna onmogelijk!"

'Geen linkse hobby'

De voorstelling is in het Engels, de taal waarin Seldis zich nog steeds het beste kan uitdrukken. "Ik kan echt wel Nederlands, na al die jaren. Maar Engels blijft mijn moerstaal en ik weet dat ik, zeker als het om grappen gaat, mij veel beter in het Engels kan uitdrukken." Sowieso laat Britse humor zich niet vertalen, denkt hij. Als ik op televisie Nederlands was gaan praten, had iedereen vooral gelachen om die stuntelende, eigenlijk niet heel grappige, net iets te dikke contrabassist. Daarvoor gaat ook niemand naar het theater."

De contrabassist hoopt met zijn passie voor muziek ook het beeld te kunnen ombuigen waar sommige populistische rechtse politici cultuur de afgelopen jaren mee hebben opgezadeld. "Ik vind het diep- en dieptriest dat die mensen een hele beroepsgroep van gepassioneerde mensen die proberen iets moois aan de wereld te geven in de hoek zetten als een 'linkse hobby'." Seldis klinkt zeldzaam ontstemd. "Het is zo kortzichtig om te suggereren dat cultuur alleen voor de elite is en geld kost. Muziek en cultuur vormen de ziel van een land, het vormt de nalatenschap van een volk. De grote componisten uit de geschiedenis kent iedereen nog, de meeste politici uit het verleden zijn al lang weer vergeten."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren