Aankoper Parasite: dit succes had geen mens voorspeld

Door ANP, vrijdag 14 februari 2020 10:20, bron: ANP

Pim Hermeling van distributeur September Films zit al twee decennia in het vak. Maar een succes als de Zuid-Koreaanse thriller Parasite heeft hij zelden meegemaakt, erkent hij. "Ik was toentertijd voor distributeur A-Film ook betrokken bij de aankoop van de Lord of the Rings-trilogie, dat was natuurlijk een groter commercieel succes. Maar in het arthouse-segment kom je een succesverhaal van dit formaat maar zelden tegen."

Hermeling hoorde van de film, over een arm gezin dat op slinkse wijze een plek weet te bemachtigen in het leven van een steenrijke familie, in 2018; op een filmbeurs in Los Angeles zag hij een teaser van een minuut. "Alles in mij zei toen dat ik die film m├│est hebben", blikt hij terug. "We hebben nog nooit met die salesagent gewerkt, dus ik heb enorm moeten lobbyen om de deal te sluiten. We hebben in Berlijn als tweede land ter wereld de rechten veiliggesteld, na Frankrijk."

Het besluit om een film wel of niet aan te kopen is deels een onderbuikgevoel, stelt Hermeling, en deels geluk. "De tijd was rijp voor dit soort ge├źngageerde films", legt hij uit. "Zuid-Korea heeft al jaren een bloeiende filmindustrie, daar moest vroeger of later een meesterwerk uit tevoorschijn komen. En Bong Joon Ho zijn vorige film, Okja, deed het goed in Cannes, alleen mocht toen niet winnen omdat Netflix de producent was. Ik hoopte stiekem op een herkansing met Parasite."

Alleen maar nette mensen

Toen zijn team na de eerste vertoning in Cannes naar buiten kwam, wist Hermeling dat hij de juiste keuze had gemaakt. "Ze zeiden: voor dit soort films zijn we dit werk gaan doen." Dat Parasite zich zou ontpoppen tot de best bezochte Aziatische bioscoopfilm in Nederland ooit, had de aankoper ook niet durven voorspellen. "We hadden hem ingeschat op zo'n 80.000 bezoekers, wat soortgelijke titels als Shoplifters ook in Nederland deden."

Hij beklemtoont dat pakweg de helft van de films die hij aankoopt niet het gewenste resultaat boeken. "Maar prijzen als de Gouden Palm of de Oscar voor beste film kunnen echt het verschil maken", stelt hij. "Dat zijn prijzen die voor het publiek waarde hebben, die iets betekenen. Die mensen aansporen om een kaartje te gaan kopen." Hermeling durft geen voorspelling meer te doen over het uiteindelijke resultaat van de film. "Onze beste titel tot nu toe was Alleen maar nette mensen, met 323.000 bezoekers. Het is geweldig als Parasite daaroverheen gaat."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren