Omstreden Polanski-film in Nederlandse bios, ná debat

Door ANP, vrijdag 14 februari 2020 11:50, bron: ANP

Het is de bedoeling dat J'accuse, de omstreden nieuwe film van Roman Polanski, in april wordt uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Distributeur Cinéart gaat de film aan theaters aanbieden na een groot publiek debat over de vraag of de film wel vertoond zou moeten worden, gezien het seksuele wangedrag waar de regisseur voor is veroordeeld en van wordt beticht.

Het openbare debat moet plaatsvinden in Amsterdam; voor het gesprek worden meerdere voor- en tegenstanders van vertoning van de film uitgenodigd, laat een woordvoerder van Cineárt vrijdag weten. "Wij voeren op kantoor ook al langere tijd discussie over de vraag wat we moeten doen", legt ze uit. "Ook de theaterexploitanten verschillen hierover van mening. We willen het mogelijk maken de film te zien. Maar we willen tegelijkertijd ook de ruimte bieden tot het debat wat er zwaarder weegt: de kunst of het gedrag van Polanski."

De filmmaker werd in 1977 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van verkrachting. Tegelijk met de lancering van J'accuse dook een nieuwe getuigenis tegen hem op. Een Franse vrouw beweert dat ze door Polanski is verkracht in de jaren zeventig.

Elf nominaties

"De controverse rond Polanski is alles behalve nieuw", stelt de zegsvrouw van Cineárt. "Maar de tijden zijn veranderd. Er zijn natuurlijk meer zaken die een paar decennia geleden nog geen publieke discussie opriepen en nu wel." In België belaagden en bekladden demonstranten theaters die de film vertoonden. Cineárt wil J'accuse ook gaan aanbieden via het streamingplatfom Picl, zodat Nederlandse filmliefhebbers de film zelf thuis kunnen zien.

In Frankrijk stapte donderdagavond de voltallige raad van bestuur van de Césars op. Het Franse equivalent van de Oscars kreeg de afgelopen weken fikse kritiek vanwege de vele nominaties voor Polanski. De raad van bestuur gaat in de verklaring niet in op de ophef, maar zegt unaniem op te stappen om "volledige vernieuwing van de raad mogelijk te maken".

Feministische organisaties reageerden in een open brief op de nominaties voor Polanski. "Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars", schreven zij woensdag in hun oproep om niet te stemmen op de regisseur, die elf nominaties ontving. J'accuse vertelt over de Frans-Joodse officier Albert Dreyfus die in 1894 ten onrechte werd beticht van spionage. Volgens veel recensenten is de film een meesterwerk.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren