Gerard Butler draagt olympische fakkel voor Sparta

Door ANP, vrijdag 14 februari 2020 15:35, bron: ANP

De Schotse acteur Gerard Butler, die bekend werd door zijn rol als de legendarische Spartaanse koning Leonidas in de film 300, draagt dit jaar de olympische fakkel namens de Griekse stad Sparta. Dat meldt de Schotse krant The Scottish Sun. De burgemeester van Sparta heeft bevestigd dat de acteur fakkeldrager en eregast is tijdens de ceremonie.

Het olympische vuur wordt traditiegetrouw aangestoken in het Griekse Olympia, waar verschillende dragers het via een tocht langs steden als Sparta naar Athene brengen. Vanaf Athene wordt de fakkel naar het Japanse Tokio gevlogen, waar dit jaar de Spelen plaatsvinden. Tijdens de Spelen in Amsterdam in 1928 werd voor het eerst sinds de Oudheid weer een olympische vlam aangestoken.

De roep van Butlers karakter "This is Sparta!" geldt als één van de beroemdste filmquotes aller tijden. De Leonidas-acteur is tevens aanwezig bij de 2500-jarige herdenking van de Slag bij Thermopylae. Deze veldslag, tussen de Spartanen en de Perzen, staat centraal in de film 300.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren