logo songteksten.net

Thomas Acda heeft nu al plannen voor nieuwe roman

Het nieuwe boek van Thomas Acda, Scenario, ligt pas sinds zaterdag in de winkel, maar de creatieve duizendpoot heeft nu al plannen voor een nieuwe roman. "De vorige keer duurde het vijf jaar voor ik met een nieuw boek kwam, maar als het zo doorgaat met het coronavirus is die derde er wel sneller", vertelt hij aan het ANP.

Scenario speelt zich af op op de filmacademie in New York. Het verhaal gaat over scenario schrijven en jongens die tijdens een cursus daarover zelf ook bezig zijn met het schrijven van een scenario. "Het is meta, op meta, op meta", aldus Acda. De hoofdpersonages zijn deels gebaseerd op de persoonlijkheid van Acda zelf, maar veel is ook verzonnen. "Ik lieg niet, maar ik fantaseer er vaak wel dingen bij."

"Je moet wel schrijven over dingen waar je verstand van hebt, heb ik ooit geleerd op de filmacademie in New York", vertelt de 53-jarige zanger, schrijver en theatermaker, die zelf aan die school studeerde. "Als je gaat schrijven over een Senegalees autoverkoper uit de jaren 40, moet je eerst flink wat research doen voordat je kan beginnen, dus dat is niet handig."

Lockdown

Door de coronamaatregelen heeft de zanger en schrijver het boek niet kunnen afronden in New York, maar moest dat in Nederland gebeuren. "Jammer, want ik zit in New York in de arena van het verhaal", vertelt hij. "Ik weet bij wijze van spreken waar de camera’s hangen, dus ik had het graag daar willen afmaken. Van Arnon Grunberg heb ik geleerd niet bang voor dingen te zijn waar ik niks aan kan doen. Dat geeft wel rust."

Tijdens de eerste lockdown bracht Acda veel tijd door met familie, maar nu wil de Amsterdammer eigenlijk wel weer aan de slag. "Ik wilde eigenlijk een week rust houden en dan weer aan de slag met het nieuwe boek", vertelt hij. "Maar ik moet promotie gaan doen, dus dat zit er niet in." Hoe het nieuwe boek eruit gaat zien, weet Acda nog niet precies. "Het eindresultaat is namelijk altijd totaal anders dan hoe het in eerste instantie in m'n hoofd zat."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren