logo songteksten.net

'De stem' van NPO Radio 1 krijgt na halve eeuw avond vrij

Hans Hogendoorn, 'de stem' van NPO Radio 1 en het programma Met het oog op morgen, kreeg zaterdagavond van de presentatoren van 'Het Oog' een keer vrij. Het was exact vijftig jaar geleden dat de 73-jarige Hogendoorn voor het eerst op de Nederlandse radio te horen was, toentertijd op Radio Noordzee. Het vaste team van presentatoren nam de plaats van Hogendoorn in en sprak de vaste jingles en items in.

Hogendoorn zelf kwam aan het eind van de uitzending wel aan bod, maar toen als gast. Bij het terughoren van zijn allereerste geluidsfragment, constateerde hij dat het beter was "niet een tekst in te spreken als je buiten adem bent: ik had toen net van de voor- naar de achterkant van de boot gerend".

De inspreker haalde zijn inspiratie in de jaren zestig en zeventig vooral uit buitenlandse programma's, legde hij recent uit in een interview op NH Gooi. "Ik luisterde in de jaren zestig naar de Engelse en later ook naar Amerikaanse radioprogramma’s. Daar hoorde ik hoe er met radio en presentatie werd omgesprongen. Hoe ze op een bepaalde manier heel snel contact konden leggen met de luisteraars, hoe ze inventief waren. Stukje bij beter heb ik daar dingen van geleerd en overgenomen."

Boordenknoopje

Hogendoorn is voorlopig niet van plan te stoppen, vertelde hij zaterdagavond in Het Oog. "Ik blijf dit doen zolang het blijft werken boven het boordenknoopje, en zolang de luisteraars en programmamakers het leuk vinden. Ik zie nog geen noodzaak om ermee op te houden."

De radiomaker spreekt de items in Met het oog op morgen al in vanaf januari 1976, toen het programma voor het eerst op Radio 1 te horen was.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren