logo songteksten.net

Muziekindustrie wil structureel duurzamer en groener worden

Duurzaamheid moet hoog op de agenda van de muziekindustrie komen te staan. Daarom lanceert de UIMA, een koepel van muziekagentschappen die vijfhonderd Nederlandse artiesten vertegenwoordigt, woensdag een basislijst met 'groene eisen' die artiesten na de coronacrisis kunnen stellen als zij ergens een concert geven.

Op de lijst staan suggesties als speakers op groene stroom, veganistische maaltijden en een verbod op plastic polsbandjes en wegwerpbekers rond evenementen.

UIMA lanceert het initiatief in Nederland woensdag in dagblad Trouw. "Een volledig groene toer bestaat niet", stelt Jop Verberne namens UIMA in de krant. "Reizen heeft klimaatimpact, zeker vliegen." Maar met iets meer inspanning kan het toeren wel aanzienlijk groener en duurzamer. "Door goede planning kan een muzikant soms net die internationale trein nemen, of gebruikmaken van een elektrische taxi."

Voorbeeldfunctie

Met de lijst wil UIMA artiesten een handvat bieden om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame industrie. De interesse in dit vraagstuk is het afgelopen jaar gegroeid, nu veel artiesten door de coronacrisis even pas op de plaats moesten maken. Veel artiesten en managers deden de oproep deze tijd te gebruiken om te kijken hoe de sector sterker en duurzamer zou kunnen worden.

"Bands hebben ook een voorbeeldfunctie", aldus Verberne. "Als ze milieuvriendelijker optreden, dan bereiken ze daarmee grote groepen mensen. Als een bekende artiest per trein gaat reizen, dan wordt dat voor de fans sneller weer als cool gezien."

Laatst gewijzigd op: 1 maand geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren