logo songteksten.net

Diederik van Vleuten vertelt verhaal over ondergedoken SS'er

Cabaretier Diederik van Vleuten heeft samen met het tv-programma Andere tijden een 'stand-up vertelling' gemaakt over een ter dood veroordeelde SS'er die bijna dertig jaar ondergedoken zat bij zijn ouders. De bijzondere productie, die als titel De onzichtbare man heeft, wordt maandag 3 mei uitgezonden in het kader van een reeks speciale programma's rond Bevrijdingsdag, meldt de NTR.

De Haagse politie arresteerde op 11 april 1974 oud-SS’er Jacques Philippa. Bijna dertig jaar lang zat hij ondergedoken op tien vierkante meter op de zolder van zijn ouderlijk huis aan de Pauwenlaan.

In de oorlog gaf Philippa leiding aan de beruchte en zeer gewelddadige ploeg Norg die in Drenthe een waar schrikbewind voerde.Tientallen onderduikers, Joden en verzetsmensen werden opgepakt, gruwelijk gemarteld en naar concentratiekampen gestuurd. Een groot deel kwam nooit terug. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld, maar zat toen al ondergedoken.

Schaken en fokken

Philippa kwam bijna dertig jaar lang niet buiten. Hij schaakte, las, luisterde naar de radio en fokte kanaries op de zolder bij zijn ouders. Na zijn arrestatie veroordeelde een rechtbank hem tot een alternatieve straf: drie jaar in een halfopen inrichting. Vrij snel nadat hij vrijkwam overleed de oud-SS'er.

Van Vleuten maakte in het theater eerder voorstellingen over de Nederlandse geschiedenis, zoals Daar werd wat groots verricht, Buiten schot en Mijn nachten met Churchill. De cabaretier werkte afgelopen seizoen aan een nieuwe voorstelling, maar moest dit plan opschorten vanwege de coronalockdown.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren