logo songteksten.net

Nijenhuis over tv-succes Beentjes: nog nooit zoveel kijkers gehad

Regisseur Johan Nijenhuis is "apetrots" op de extreme kijkcijfers voor de komedie De Beentjes van Sint-Hildegard die hij samen met cabaretier Herman Finkers maakte. De film trok dinsdag bij de NPO meer dan 2,5 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma van de dag.

"Ik geloof dat dit van De Beentjes in één klap mijn best bekeken film ooit maakt", constateert hij woensdag lachend. De film trok eerder in de bioscopen meer dan 720.000 bezoekers. "Alhoewel Costa! inmiddels met alle herhalingen ook wel aan dit aantal zal zitten. Maar die heeft er dan dus twintig jaar over gedaan."

Zelf is Finkers ook heel blij met het hoge aantal kijkers. "Zeker op Koningsdag is het een mooie kroon op het werk!" meldt hij. Finkers - die ook het scenario schreef - en Johanna ter Steege spelen in de Twents gesproken film een koppel dat na dertig jaar hun relatie evalueert.

Lockdown

Nijenhuis denkt dat het succes op televisie mede te danken is aan de inzet van Omroep Max en de NPO: "Zij hebben de film op een prachtige plek geprogrammeerd en de afgelopen weken hun best gedaan de film goed onder de aandacht te brengen." Een andere belangrijke reden is volgens de regisseur de lockdown: "De film draaide nog steeds in het najaar, toen de bioscopen weer dicht moesten. Ik heb de afgelopen maanden veel mensen gesproken die hem heel graag nog wilden zien."

De regisseur denkt dat een groot deel van het succes van De Beentjes te danken is aan het scenario van Finkers. "Ik heb zelf de film deze week weer teruggekeken. Soms zie je bij het terugkijken van eigen werk vooral dingen die niet gelukt zijn. Maar van deze film kan ik nog steeds enorm genieten. Dat is vooral te danken aan de taal en timing van Herman." Nijenhuis denkt dat De Beentjes aantoont dat er meer films gemaakt moeten worden voor 50-plussers. "Ik dacht zelf vroeger ook dat dit een doelgroep was die niet zo snel naar de bioscoop ging. Maar ik denk dat het succes van deze film heeft aangetoond dat mijn jongere ik daar ongelijk in had."

Het lijkt Nijenhuis heel fijn om een tweede film te ontwikkelen met Finkers. "De samenwerking is heel goed bevallen, van beide kanten. Maar ik wacht rustig af tot Hermans hoofd er weer naar staat om zo'n klus aan te gaan. Zoiets moet ontstaan, dat kan je niet forceren."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren