logo songteksten.net

Bevrijdingsdag ook dit jaar weer online gevierd

Bevrijdingsdag vindt woensdag vanwege de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij volledig digitaal plaats. Geen Bevrijdingsfestivals op veertien plekken in land, maar een gezamenlijk onlineprogramma dat via een gratis livestream voor iedereen is te volgen.

De aftrap van de Bevrijdingsfestivals vindt om 13.00 uur plaats met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door minister-president Mark Rutte. Daarna zijn er online meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid, Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser geven een show. Behalve muziek is er ook dans en theater en worden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

Normaal gesproken vliegen op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter naar verschillende festivals in het land maar dat zit er dit jaar niet in. Vanaf één locatie, Vliegbasis Gilze-Rijen, treden de artiesten op en verbinden ze de verschillende festivals met elkaar.

5 mei-concert

Tino Martin vond het een enorme eer dat hij dit jaar gevraagd is om een van de ambassadeurs te zijn. "Ik heb een grote achterban met ook best wat jonge fans. Het zou mooi zijn als ik die bewust kan maken van de vrijheden die wij hebben", vertelde de volkszanger onlangs tegen het ANP. "Daar mogen we best eens wat vaker bij stil staan."

In aanloop naar Bevrijdingsdag werkte Tino ook mee aan een documentaire, waarvoor hij een bezoek bracht aan Kamp Westerbork. Hij sprak met een vrouw wier vader in de oorlog is afgevoerd naar het kamp. "Ze was een klein meisje toen ze haar vader verloor", vertelde de 37-jarige zanger over dat gesprek. "Toen ik dat hoorde kwam de oorlog ineens heel dichtbij. Op school leer je over de oorlog, je leest erover in boeken, ziet het in films. Maar het is heel anders dan een verhaal uit eerste hand te horen. Dat vond ik heel indrukwekkend."

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert. Dat zal ook dit jaar niet buiten op de Amstel zijn, maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Onder anderen André van Duin, Claudia de Breij, Maan en Shary-An verzorgen een optreden. Het concert wordt live uitgezonden op NPO 1.

Laatst gewijzigd op: 5 dagen geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren