logo songteksten.net

Gedetailleerde foto van de Nachtwacht al 85.000 keer bekeken

De nieuwe zeer gedetailleerde foto van De Nachtwacht die het Rijksmuseum maandag op de website heeft gezet, is in de middag al 85.000 keer bekeken. Deze 'ultra high resolution'-foto is zo scherp dat zelfs het allerkleinste detail van Rembrandts beroemde zeventiende-eeuwse meesterwerk is te zien.

Het beeld kwam maandag online en volgens een woordvoerster van het museum wordt er zowel op de nationale als internationale site van het Rijks veel naar gekeken. De foto is gemaakt tijdens de onderzoeksfase van Operatie Nachtwacht, waarbij het werk minutieus onder de loep is genomen. Binnenkort begint de restauratie van het schuttersstuk.

De foto bestaat eigenlijk uit 8439 foto's die zijn genomen op een afstand van 13 centimeter van het schilderij, dat 363 bij 437 centimeter meet. Een lasersensor bepaalde van elke foto de precieze afstand tot het doek. Het grote beeld telt maar liefst 717 gigapixels (717 miljard pixels). Dat is volgens Rob Erdmann, senior scientist van het Rijksmuseum, een wereldrecord. "We kunnen elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek zien. We zien verf die Rembrandt niet helemaal perfect heeft gemengd op zijn palet. We kunnen in een barstje kijken en zien daarin de verflagen. Alsof je een trektocht maakt in de Grand Canyon en de geologische aardlagen ziet."

Eerste van zijn soort

Het hele project, volgens de wetenschapper "het eerste van zijn soort in de hele wereld", heeft twee jaar en acht maanden geduurd: twee jaar om het technisch op te zetten, twee maanden voor het fotograferen en zes maanden om alle foto’s samen te voegen tot één beeld. Het is de grootste en meest gedetailleerde foto die ooit van een kunstwerk is gemaakt. Andere musea hebben al interesse getoond, zegt Erdmann, zoals het Metropolitan in New York en de National Gallery in Londen.

Op 19 januari begint de tweede fase van Operatie Nachtwacht met het opspannen van het doek op een nieuw, aluminium spieraam. Dat is nodig omdat er rimpelingen zitten in de linker bovenhoek.

Laatst gewijzigd op: 1 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren