logo songteksten.net

Van Heijningen draait Nederlandse oorlogsfilm

AMSTERDAM - Regisseur Matthijs van Heijningen jr. gaat dit najaar de grote nieuwe Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde draaien. Dat heeft productiehuis Levitate Film woensdag bekendgemaakt.

De casting van de internationale productie is in volle gang. Het wordt de eerste Nederlandse speelfilm voor Van Heijningen, die vooral internationale bekendheid verwierf als regisseur van commercials. De Nederlander maakte acht jaar geleden in Hollywood wel een prequel op horrorklassieker The Thing.

De Slag om de Schelde moet volgens producent Alain de Levita, die het project heeft ontwikkeld met acteur Mark van Eeuwen, "een van de duurste Nederlandse films ooit" worden. Het scenario is geschreven door Paula van der Oest.

Jongeren

De film volgt drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde, die in oktober en november 1944 plaatsvond. De stad Antwerpen was bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws verzetsmeisje elkaar.

De film moet in 2020 in première gaan, als Nederland 75 jaar bevrijding viert. "We willen een film maken die de verhalen van de Tweede Wereldoorlog doorvertelt aan een nieuwe generatie jongeren", legt producent De Levita uit. "Het was een tijd waarin ieder mens per ongeluk een verkeerde keuze kon maken met grote gevolgen. Dat geldt in deze tijd van populisme en xenofobie nog net zo zeer als driekwart eeuw geleden."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren