Yvon Jaspers stopt voorlopig met ForFarmers

Door ANP, vrijdag 17 mei 2019 19:40, bron: ANP

LOCHEM - Yvon Jaspers gaat voorlopig niet meer aan de slag bij ForFarmers, het grootste veevoederbedrijf van Europa waarvoor zij het boerenleven promoot. Dat zou volgens RLT Boulevard blijken uit een bericht op het intranet van het bedrijf.

In het bericht staat dat de presentatrice haar taken naast zich neerlegt. "Yvon Jaspers heeft ons laten weten zich voorlopig alleen te zullen richten op haar tv-programma’s en daarom geen nieuwe activiteiten met ons op te zetten." Het management van Yvon bevestigt dit aan RTL. Het besluit zou niks te maken hebben met de commotie over haar nevenfunctie. "Louter met de agenda. Als het om de negativiteit was gegaan, waren we al veel eerder gestopt. Het Commissariaat voor de Media heeft Yvon vrijgesproken van enige schuld of vermenging, dus er is niks aan de hand.”

De samenwerking tussen Yvon en het veevoederbedrijf kwam vorig jaar in opspraak na een publicatie in dagblad Trouw. Daarin werd onthuld dat Jaspers sinds 2015 werkt voor ForFarmers. De boodschap die zij voor dat bedrijf uitdraagt, komt overeen met die van de programma's Onze Boerderij en Boer Zoekt Vrouw, die zij voor de NPO maakt.

Het Commissariaat voor de Media deed daarop een groot onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling. De waakhond kwam tot de conclusie dat Jaspers niets te verwijten valt. Wel is KRO-NCRV onvoldoende zorgvuldig geweest bij het beoordelen van de nevenfuncties van Jaspers. "Gezien de raakvakken met de programma's die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien", liet het commissariaat destijds weten. Door dat niet te doen, hield de omroep zich niet aan de Mediawet. Het commissariaat heeft de omroep ter verantwoording geroepen, een boete is niet opgelegd. Ook kwam uit het onderzoek dat er in Boer Zoekt Vrouw en Onze boerderij geen sprake is geweest van overtreding van regels rondom (sluik)reclame en sponsoring. Ook hebben de programma's niet bijgedragen aan extra winst voor ForFarmers.

In april stelde Jaspers in het programma Pauw zich “verrekte alleen” te hebben gevoeld vanwege het onderzoek. “Ik kon alleen maar huilen”, aldus Jaspers. “Ik heb 25 jaar gewerkt voor vertrouwen, dan komt er een journalist die een verhaaltje verzint, en iedereen gelooft dat zomaar. Ik voelde mij zo alleen.”
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren