logo songteksten.net

Biografie van The Jackson 5

The Jackson 5, (ook wel The Jackson Five of The Jackson 5ive, afgekort als J5.)waren een bekende Amerikaanse familie popgroep uit Gary, Indiana. Later werd het The Jacksons, door een wisseling van platenmaatschappij. Het repertoire van de groep was actief van 1962 tot 1990. Het bestond voornamelijk uit R&B, soul, funk en later disco.

De groep bestond voornamelijk uit de broers Jermaine, Jackie, Tito, Marlon en Michael. Marlon en Michael kwamen pas later bij de groep. Andere leden van de groep waren Milford Hite, hij was de drummer en zijn vervanger Johnny Jackson (Hij was geen familie).

Michael blijkt al gauw een waar talent en wordt de leadzanger. In 1968 tekenen ze bij platenmaatschappij Motown. The Jackson Five maakte geschiedenis door met de eerste vier singles (I Want You Back, ABC, The Love You Save, I'll Be There) op de eerste plaats van de Amerikaanse Hitparade terecht te komen.

In 1971 wordt er een tekenfilm gemaakt van The Jackson Five, deze wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep ABC.

Vanaf 1972 beginnen diverse leden een solocarrière, waarvan die van Michael het succesvolst wordt.

In 1976 verliet de groep Motown, ging naar CBS en ging verder onder de naam The Jacksons, Jermaine ging niet mee. Eerst dacht met dat hij wegging omdat hij getrouwd was met de dochter van de directeur Later bekende hij in de serie The Jackson Family dat hij wegging omdat CBS wereldsterren van hen wilde maken, terwijl hij alleen maar muziek wilde maken. Ook wilde hij trouw blijven aan hun ontdekker, Berry Gordy. Jermaine werd toen vervangen door het jongste broertje Randy. In 1984 verliet Michael de groep en wer hij weer vervangen door Jermaine.