Biografie van The Black Eyed Peas

The Black Eyed Peas is een Amerikaanse hiphop-band uit Los Angeles. De groep bestaat momenteel uit Will.i.am, Apl.de.ap, Taboo en Fergie.

The Black Eyed Peas werden in 1992 opgericht als Atban Klann door Will.i.am, Apl.de.ap en Dante Santiago, onder welke naam ze een contract kregen bij Ruthless Records van Eazy-E. Maar omdat hun teksten te positief en vredelievend waren voor het label werd er nooit een album uitgebracht.

Nadat Eazy-E stierf aan aids in 1995 werd de groepsnaam veranderd in The Black Eyed Peas. Dante Santiago werd vervangen door Taboo, en hun debuutalbum Behind the Front (1998) ontving goede kritieken. Hierna brachten zij in 2000 het album Bridging the Gap uit. Hun doorbraak kwam met Elephunk, hun derde album, dat werd uitgebracht in 2003. Op dit album hadden ze een nieuwe zangeres, Stacy "Fergie" Ferguson, die voorheen optrad bij Kids Incorporated en ook lid was van teenerband Wild Orchid. Zij verving de achtergrondzangeres Kim Hill, die de band in 2000 verliet.

Van het album Elephunk verscheen het anti-oorlogslied Where is the Love?, dat hun eerste grote hit werd in veel landen. De band had meer succes in Europa dan in hun thuisland, Amerika.

Gedurende hun tournee in Azië in 2004 werd het levensverhaal van Apl.de.ap verteld in een wekelijkse Filipijns televisieserie onder de naam Maalaala Mo Kaya (Will You Remember). Hierin werd verteld over zijn kindertijd in Pampanga, een plaats in de Filipijnen, voordat hij op 14-jarige leeftijd zijn familie verliet om naar de Verenigde Staten te gaan om daar een betere toekomst te kunnen krijgen. Het refrein in The Apl Song is geschreven in Tagalog, de officiële taal in de Filipijnen. Het nummer vertelt het levensverhaal van Apl.de.ap. De Filipijnse tekst en de melodie van het nummer is gebaseerd op het nummer Balita van de Filipijnse folkgroep Asin uit de jaren 1970-80. Van het nummer werd een exclusieve video voor de Filipijnse fans opgenomen ten tijde van hun tournee.

De single Let's Get Retarded werd herschreven tot Let's Get it Started voor de promotievideo van de NBA (basketbal) finale. De nieuwe tekst van het nummer paste beter bij basketbal, in tegenstelling tot de originele tekst die ging over feesten en dronken worden.

Begin augustus 2004 vloog hun opnamestudio in Los Angeles in brand, waarbij nog net de harde schijf met hun nieuwe muziek gered kon worden. De release van hun vierde album Monkey Business werd hierdoor uitgesteld, maar het verscheen alsnog op 7 juni 2005. De eerste single van dit album Don't Phunk With My Heart bereikte zowel in Amerika als in andere landen hoge plaatsen. Sommige radiostations die het nummer te obsceen vinden, kunnen een alternatieve versie spelen, Don't Mess With My Heart.

In oudere videoclips was er vaak sprake van een thema van zwarte mannen en blonde vrouwen. Critici vroegen zich af of er soms sprake was van een raciale fetisch. In recentere videoclips is er meer spreiding van rassen te zien.

In 2007 waren er geruchten dat The Black Eyed Peas uit elkaar zouden gaan. De bandleden ontkenden dit, wel werkten ze naast de band aan soloprojecten. Zo zong Wil.I.Am samen met de Pussycat Dolls het nummer Beep. Daarnaast brachten hij en Fergie een soloalbum uit.

Op 9 juni 2009 werd hun nieuwe album The E.N.D. uitgebracht. Het album staat momenteel op nummer 1 in Amerika en op nummer 10 in Nederland. Als eerste single komt het nummer Boom Boom Pow uit. Dit nummer stond elf weken op een rij op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Hun tweede single heet I Gotta Feeling die momenteel op nummer 1 staat in de Amerikaanse Billboard Hot 100, gevolgd door hun andere hit Boom Boom Pow die op plaats 3 van dezelfde hitlijst staat.

Bij de 49ste uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles, wonnen The Black Eyed Peas een award voor "Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal" (voor My Humps). Ook waren de Peas genomineerd voor de "Best Urban/Alternative Performance" met het nummer Mas que nada.