logo songteksten.net

Biografie van Ali B

Ali B heet voluit Ali Bouali en is op 16 oktober 1981 in Zaanstad geboren. Op tweejarige leeftijd verhuist hij naar Amsterdam. In Amsterdam-Oost en Amsterdam de Pijp maakt hij kennis met hiphop. Ali is niet de jongen van de computerspelletjes, hij hangt het liefst dagenlang op straat. Samen met zijn neef zwerft hij door de buurt en vermaakt hij zijn vrienden met verhalen en grappen. Door Osdorp Posse raakt hij bekend met de hiphop. Hij leert de rhymes van de nummers van Osdorp Posse uit zijn hoofd en ontwikkelt zo een nieuw talent: rappen.

Na een tijdje andermans teksten te hebben nagerapt, begint Ali zijn eigen teksten te schrijven. Dat slaat goed aan bij de jongens uit de buurt waardoor hij gemotiveerd raakt door te gaan. Op zijn veertiende verhuist hij met zijn moeder en zijn broer naar Almere. Daar geeft hij zijn eerste echte optreden voor maar liefst 400 mensen. Het publiek is enthousiast en Ali weet dat dat het begin is van iets moois. Onder de naam Ali B, een verwijzing naar de manier waarop criminele Marokkanen in de pers worden aangegeven, treedt hij overal en nergens op. Zijn roem is snel stijgende, iedereen heeft het over 'die lijpe Mocro' of 'Ali Baba', zoals Ali B ook wel wordt genoemd, met zijn drukke, energieke optredens. In 2002 wordt hij genomineerd voor de Grote Prijs van Nederland. Die nominatie heeft hij te danken aan het feit dat hij één van de weinigen in Nederland is die Hip Hop en komedie zo goed weet te combineren. Hij verliest de finale ternauwernood van zangeres Corey, maar zijn naam is gevestigd.

Twee maanden later tekent hij een deal met Warner Music. Die deal mondt uit in de release van de single 'Waar gaat dit heen'. De aanvragen voor optredens stromen daarna binnen. Ali B staat overal. Daarin verschilt hij van veel andere rappers. Het maakt hem niet uit waar hij moet optreden zolang hij zijn boodschap maar kan overbrengen en de mensen aan het lachen kan maken. Na 'Waar gaat dit heen', besluit hij samen met zijn management een eigen label te starten. Zijn debuutalbum 'Ali B vertelt het leven van de straat' scoort erg goed en Ali begint een gelijknamige theatertour. Tijdens deze cabaretvoorstelling neemt hij het publiek mee naar de multiculturele straten van Nederland.

Je kunt 2004 echt het jaar van Ali B noemen. Hij treedt maar liefst zes keer op in een uitverkochte Kuip tijdens de Zien tour van Borsato. Het album Leven van de straat wordt het best verkochte hiphopalbum van 2004. . Hij scoort een nummer een hit met Marco Borsato met het nummer “Wat zou je doen”. Hij sleept de ene prijs na de andere prijs in de wacht. Zo heeft hij een Essent Award, de Megaward, een Zilveren Harp, de Popprijs, Dutch Urban Award en twee Mobo awards en een TMF Award gewonnen.

Het succes lijkt zich in 2005 op dezelfde voet voort te zetten, het nummer “Leipe Mocro Flavour” komt op 2 binnen in de top 100. Hij reist in 4 maanden maar liefst naar 7 ontwikkelingslanden voor de documentaire Rap Around the World in opdracht van Plan Nederland. Deze documentaire wordt uitgezonden bij MTV en is tevens verbonden aan een lespakket dat maar liefst op 900 scholen wordt ingezet. Hij wint als Marokkaan de kidschoice award voor beste kaaskop en zijn theatervoorstelling gaat maar liefst in 80 theaters in reprise. Daarnaast maakte hij in opdracht van de Raad voor de Kinderbescherming een matineevoorstelling voor nog eens 30 voorstellingen. Ali B is tevens de eerste rapper ter wereld die een eigen wassenbeeld heeft. Het wassenbeeld is te zien in Madame Tussauds, dat gevestigd is aan de Dam in Amsterdam.

In 2006 released hij zijn tweede album “Petje Af!” De eerste 2 singles van dit tweede album zijn top 5 hits (Ghetto en Rampeneren). Hij wint opnieuw een tmf award voor beste Urban act.

In 2007 lanceert hij samen met School TV en de Klimaatcampagne HIER de nationale klimaatles. Dit is een campagne gericht op het basisonderwijs om kinderen bewust te maken van de klimaatsverandering. De campagne is gelinkt aan de single ‘Dit gaat fout’. Met de campagne zijn 1 miljoen kinderen bereikt. Samen met de Opposites brengt Ali B de straathit ‘Je weet zelluf” uit. Ali B heeft grote plannen voor 2008 en is druk bezig zijn “Eigen label te vergroten” .

Dit jaar zal Ali B de titel “Petje Af!” nog meer laten spreken.