Biografie van Niels Destadsbader

Niels Destadsbader (Kortrijk, 19 augustus 1988) is een Belgisch acteur, presentator en zanger.

Destadsbader haalde in 2006 zijn humaniora-diploma Woordkunst-drama aan het secundair Kunstinstituut van Gent. In de Stedelijke Academie Woord en Muziek Peter Benoit van Harelbeke studeerde hij ook Voordracht en drama. Hij was laureaat van verschillende voordracht- en toneeltoernooien, zoals het voordrachttoernooi Albrecht Rodenbachstichting in Roeselare, het voordrachttoernooi K.M. De Melomanen en het Gouden Meeuw Toneeltoer huis.

Filmografie
Jaar Titel Rol Opmerkingen
Films
2013 Vlaamse versie van The Croods stem van Thunk
2013 Vlaamse versie van Free Birds stem van Reggie
2013 F.C. De Kampioenen 1: Kampioen zijn blijft plezant Ronald Decocq
2015 F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General Ronald Decocq
2017 F.C. De Kampioenen 3: Kampioenen Forever Ronald Decocq
2019 F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma Ronald Decocq
Televisiereeksen
2007 Spring Edelfigurant
2008 Aspe Gastrol in de aflevering Broederschap: Deel 1
2008-2009 Familie Pim Mariën Vaste rol voor iets langer dan een jaar
2008-2011 Amika Olivier de Lafayette Hoofdrol van 161 afleveringen
2010-2011 F.C. De Kampioenen Ronald Decocq Terugkerende rol van 14 afleveringen
2011-2013 De Elfenheuvel Dagmar Koningswens Hoofdrol van 156 afleveringen
2016 Tegen de Sterren op Gerard Joling Gastrol
Musicalproducties
2007 Suske & Wiske: De Schimmige Schurken Suske
2008 Suske & Wiske: De Circusbaron Suske
Theaterproducties
2001 Koning van Katoren
2003 Alice in Wonderland
? Onder ons
2003 Een harlekijn voor Flip
? Nutz
2004-2006 Karel en de Kikker Het elfje
2013-2014 Niels Destadsbader Intiem
2014-2015 Aspe: Moord in het Theater Inspecteur De Swaef
2016-2018 Niels Destadsbader klapt uit de biecht

Destadsbader startte op 3 september 2009 met presenteren op de Vlaamse jeugdzender Ketnet. Als zogenaamde wrapper praatte hij live de programma's aan elkaar, speelde hij spelletjes met de kijkers en interviewde hij studiogasten. Hij nam er tevens zelf de presentatie van een aantal programma's voor zijn rekening, waaronder De intrede van de Sint, Ketnet King Size, Oliver: Achter de schermen, de selectie voor het Junior Eurosongfestival 2012, Wie wordt Junior en het voelbalmagazine Copa Ketnet. Op 6 september 2014 nam hij afscheid van de zender.

Vanaf de zomer van 2013 tot en met de zomer van 2014 combineerde Destadsbader zijn werk bij Ketnet met een job als radiopresentator op MNM.

In het najaar 2014 maakte Destadsbader de overstap naar de commerciële televisiezender VTM, waar hij vanaf 30 oktober zes weken lang de BV-danswedstrijd Dansdate presenteerde. Verder zetelde hij er als jurylid in het vierde seizoen van de talentenjacht Belgium's Got Talent[1].

In 2015 presenteerde Destadsbader met de Nederlandse zanger en presentator Gerard Joling, K3 zoekt K3 op VTM en SBS6. In de talentenjacht werd er gezocht naar drie nieuwe zangeressen voor in de meidengroep K3. Ook in 2016, 2017 en 2018 nam hij de presentatie van diverse programma’s op VTM voor zijn rekening, onder andere van The Wall en twee seizoenen van De Wensboom.

Tijdens het WK 2018 presenteerde hij op de wedstrijddagen van de Rode Duivels, samen met Miguel Wiels, F.C. Niels & Wiels op Radio 2.

Dance as One, dat Destadsbader samen presenteerde met Nicolette van Dam, werd in het najaar van 2018 uitgezonden op VTM en SBS6.

Op 16 januari 2019 presenteerde Destadsbader het gala van de Gouden Schoen aan de zijde van vtm-duo Maarten Breckx en Birgit Van Mol.

In 2008 nam Niels Destadsbader deel aan de BV-zangwedstrijd Steracteur Sterartiest op de televisiezender Eén. Hij strandde in de halve finale en behaalde een vierde plaats. De opbrengst van zijn deelname ging naar de Kinder- en Jongerentelefoon.Hij zong de volgende liedjes:

Aflevering Eerste liedje Tweede liedje
1 Viva la Vida van Coldplay De Tegenpartij van Clouseau
2 Built to last van Mêlée Je hoeft niet naar huis vannacht van Marco Borsato
3 When Suzannah cries van Espen Lind She's so high van Tal Bachman
4 Parachute van Something Happens Rock Your Body van Justin Timberlake
5 Elevation van U2 Afscheid van Volumia!
6 Footloose van Kenny Loggins Allemaal van Wim Soutaer
7 You Don't Know van Milow The Message van Nate James
8 onbekend onbekend
9 onbekend Lopen op het water van Marco Borsato
10 Happy Together van The Turtles I'm Yours van Jason Mraz
11 Every breath you take van The Police Wake me up before you go van Wham!
12 niet deelgenomen niet deelgenomen

Verder verloop
Na zijn deelname aan Steracteur Sterartiest begon Destadsbader als zanger te werken aan een eerste muziekalbum. In de zomer van 2008 bracht hij hiervan een voorproefje op diverse podia met het nummer Verlangen. Op 8 augustus 2009 won hij met het nummer Jij bent van mij de prijs Beste Kids-pop op de Radio 2 Zomerhit.

In 2011 trad hij als gelegenheidsgast toe tot het Vlaamse muziekcollectief Café flamand. Van 2014 tot eind 2017, de (tijdelijke) stopzetting van het project, maakt hij hier volwaardig deel van uit. Voorts in 2011 lanceerde hij een nieuwe, zelfgeschreven single en hield een zomertournee met zijn vijfkoppige band, bestaande uit David Courtens, Kevin Velghe, Robbie Van Eeckhout, Andy Sergeant en Peter Depoot. De single Vrij was vanaf 29 maart 2011 op internet beschikbaar, de volgende maand bracht het VTM-hitprogramma Anne's Vlaamse 10 als Supertip de tv-première van dit lied. In november 2011 werd de single 'Hou je me vast' voorgesteld, in december de bijhorende videoclip, die Destadsbader opnam als ambassadeur van de Damiaanactie 2012, waaraan hij als peter (overigens ook in 2013) de volledige opbrengst doneerde.

Bij een verkeersongeval in de nacht van 13 op 14 april 2012[3] kwam Destadsbaders vaste bassist, dorpsgenoot en jeugdvriend Robbie Van Eeckhout om het leven. Om dit drama in alle rust te kunnen verwerken, besloot hij samen met de band een muzikale pauze te nemen en de geplande optredens in de zomer van 2012 af te gelasten. Sinds 2014 brengen Destadsbader en zijn band weer nieuwe nummers uit. Het nummer Speeltijd (2016) is een eerbetoon aan zijn overleden vriend Robbie.

Op 21 oktober 2016 kwam zijn album Speeltijd uit. Op 17 februari 2017 verscheen Speeltijd: Niels & Wiels Editie. Dit album omvat een bonus-cd met nummers uit de Q Music-sessies van Niels & Wiels. Tussen oktober tot einde december 2016 speelden ze Nederlandse versies van hits op Q Music bij Sam & Heidi. De fans hebben zes nummers mogen kiezen voor de bonus-cd. Deze extra cd bevat ook het Rode Neuzen Dag-lied 2016 Een beetje anders.

Op 2 februari 2017 won Niels Destadsbader de MIA 'Vlaams populair'. Hij trad op 8 juli 2017 op op Werchter Boutique onder Robbie Williams, Marco Borsato, Tourist Lemc, Stan Van Samang en Erasure. Met Skwon Meiske (Niels & Wiels) won hij op 13 augustus 2017 de Radio 2 Zomerhit. In Vlaanderen was zijn album Speeltijd in 2017 het derde meest verkochte en daarmee het meest verkochte Nederlandstalige.

Op 30 januari 2018 verzilverde hij een van zijn 3 nominaties voor de MIA's: hij won opnieuw in de categorie 'Vlaams populair'. In 2018 nam Destadsbader deel aan Liefde voor Muziek, samen met andere bekende Vlaamse en Nederlandse artiesten. Vijf van zijn liedjes uit het programma stonden gelijktijdig in de Vlaamse Top 50. In dezelfde periode maakte hij de overstap naar optredens in grotere zalen. Eerst met vier shows Niels & Wiels (samen met Miguel Wiels), vervolgens werden ook twee optredens in het Sportpaleis gepland op 31 oktober en 1 november 2018. Op 30 mei 2018 verscheen zijn tweede album Dertig. Dit bevat vier van de songs uit Liefde voor Muziek. Op 12 augustus 2018 won hij een tweede keer Radio 2 Zomerhit met zijn eigen versie van Believe van K's Choice uit Liefde voor muziek, Verover mij. Hij won ook de trofee ‘Beste solo-artiest'.

Tijdens zijn eerste concert in het Sportpaleis (31 oktober 2018) kondigde hij voor 2019 twee shows aan in datzelfde Sportpaleis: op 6 en 7 december 2019. (Dit werd in het voorjaar van 2019 aangevuld met een derde show op 8 december 2019.) Vanaf 7 december 2018 is ook een pack verkrijgbaar dat de cd Dertig bevat en de dvd Live in het Sportpaleis. De cd uit dit pack is aangevuld met 4 live-versies uit het Sportpaleis als bonustracks. Ook in 2020 staat Niels opnieuw 3 keer in het sportpaleis: op 16,17 en 18 oktober.

Voor de MIA's 2018 (uitgereikt op 7 februari 2019) was de zanger genomineerd in 7 categorieën, enkel Angèle evenaarde dit aantal nominaties. Hij mocht uiteindelijk 5 MIA’s mee naar huis nemen: Nederlandstalig, Vlaams Populair, Solo Man, Pop en Album.

Op 18 augustus 2019 won hij voor de derde keer de Radio 2 Zomerhit-prijs met de single Mee naar boven.

Samen met Miguel Wiels schreef Destadsbader, in het voorjaar van 2019, een titelsong voor Thuis. Deze wordt vanaf het 25ste seizoen van de serie gebruikt (start 2 september 2019). Samen schreven ze ook het nummer voor de generiek van Familie die vanaf 4 november 2019 gebruikt wordt. Destadsbader zingt dit ook. Het volledige nummer Als We Samen Zijn is terug te vinden op zijn album Boven De Wolken dat op 18 oktober 2019 verscheen.

Destadsbader is ook een van de artiesten die te horen is op Heel Mijn Hart van de Rode neuzen artiesten 2019.

Alternatieve televisieoptredens
2009 - gastoptreden in het human intrestmagazine 1000 zonnen
2009 - coach bij de Vlaamse preselecties voor Junior Eurosong
2009 - deelnames aan 'Hit the Road' in de episodes Blankenberge, Geraardsbergen en Willebroek
2010 - teamkapitein voor de "jaren 2000" in het spelprogramma De generatieshow
2010-2011 - gastpresentaties als zijn Amika-personage Olivier in het TROS-kinderblok De Wereld is Mooi
2011 - deelname aan het spelprogramma De klas van Frieda
2012 - praatgast in Canvas-talkshow Reyers laat als ambassadeur van Damiaanactie, met beelden van zijn bezoeken aan een leprozerij en vuilnisbelt-families in Zuid-India.
2012 - deelname aan het spelprogramma De klas van Frieda
2012 - deelname aan het spelprogramma Vroeger of later?
2013 - praatgast in Café Corsari
2013 - deelname aan het spelprogramma Sing that song
2013 - meerdere deelnames aan het spelprogramma Vroeger of later?
2014 - deelname aan het spelprogramma Beat da Bompaz
2014 - deelname aan het spelprogramma De Twaalfde Man
2014 - gastpanellid in Beste Kijkers
2014 - kookgast in De keuken van Sofie
2015 - Jurylid in Belgium's Got Talent
2016 - Jurylid in Belgium's Got Talent
2017 - (20 maart) - praatgast en optreden bij Van Gils en Gasten op Eén samen met Miguel Wiels.
2017 - (8 oktober) - gast en optreden in Kingsize Live op Ketnet
2017 - (7 december) - praatgast (samen met andere acteurs en de regisseur van Kampioenen Forever) en optreden bij Van Gils en Gasten.
2018 - Jurylid in Belgium's Got Talent
2018 - (31 mei) - praatgast en optreden bij Van Gils en Gasten op Eén samen met Miguel Wiels.
2018 - (3 december) - praatgast over de geboorte van niet-levensvatbare kinderen en optreden bij Van Gils en Gasten op Eén.
2019 - (19 februari) - Alloo bij ... door Luk Alloo over Destadsbader op VTM.
2019 - (11 maart) - Weg met ons ma samen met zijn mama maakte hij een reis naar New Delhi op VTM.
2019 - (7 mei) - praatgast en optreden bij Van Gils en Gasten op Eén.
2019 - (19 september) - item in Merci voor de muziek op Eén, onder andere over Vlinders in haar buik.
2019 - (23 oktober) - praatgast en optreden bij Vandaag op Eén.
2019 - Jurylid in Belgium's Got Talent vanaf de studioshows.
2019 - (5 november) - item in Wat een dag op VTM.
2019 - (12 november) - in Het huis bij Eric Goens op Eén.
2019 - (2 december) - item in Hoe Zal Ik Het Zeggen? op VTM.
2020 - Team captain Holland - Belgie op VTM.
(uitzenddatum nog niet gekend) Coach in The Voice Van Vlaanderen op VTM.

Samen met Hector Deprez, Dirk Baert, Yves Benoit en Luuk Gruwez is Destadsbader ereburger van de gemeente Deerlijk. Dit werd aangekondigd op 4 maart 2019, de oorkonde werd uitgereikt op 22 juni 2019.
Op 10 juli 2019 ontving hij een Gulden Spoor voor culturele uitstraling. De andere Gulden Spoor voor culturele uitstraling 2019 werd uitgereikt aan Will Tura.
Op 27 november 2019 werd Niels Destadsbader uitgeroepen tot West-Vlaams Ambassadeur 2019.

In 2018 richtte hij samen met Miguel Wiels en Peter Van de Veire het creatief huis Les Flamands op. Dit produceert voor Destadsbader: onder andere de Sportpaleisconcerten en de daaruit komende videoclips, de single Door jou ... Les Flamands begeleidt ook talent zoals Frances Lefebure, Imke Courtois en Arnaud Charrin.