logo songteksten.net

Zo leer jij de songtekst van je favoriete song uit je hoofd

Muziek, als eeuwen luisteren we ernaar! Tegenwoordig is muziek niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. In de auto, op het werk en ook thuis. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele concerten en festivals waarop allerlei bekende artiesten optreden. Wanneer we luisteren naar onze favoriete muziek, dan weten we vaak enkele woorden en zelfs zinnen mee te zingen.

Toch is het wel zo fijn, dat wanneer jij naar je favoriete artiest luistert, je het complete oeuvre mee kunt zingen. Om je hiermee te helpen, hebben wij een aantal tips hoe jij alle songteksten van je favoriete muziek uit je hoofd kunt leren.

Vroeger

Het verschil met vroeger, is dat we tegenwoordig met één druk op de knop vanuit onze luie relaxstoel alles kunnen vinden wat we willen weten. Door de bekende zoekmachines zoals Google en ook Wikipedia hoeven we in principe niets meer te onthouden. Ontzettend zonde, want hierdoor worden onze hersenen een stuk minder getriggerd, dan aanvankelijk goed voor ons is. Vroeger kenden ze geen televisie, telefoon of iPad. Laat staan dat ze wisten wat pen en papier was. Kortom, niet voor niets zijn de Egyptenaren één van de eerste die door het inbeitelen van hiërogliefen gebeurtenissen vast legden. Dit heeft dan ook de basis gelegd voor het alfabet zoals we dat nu kennen.

Lezen zonder muziek

Net als dat we vroeger op school moesten leren voor een toets, geldt voor het uit je hoofd leren van één of meerdere songteksten in principe hetzelfde. Het voordeel wat je hebt met een songtekst ten opzichte van een toets op school, is dat het refrein altijd hetzelfde is. Je hoeft deze dus maar één keer te leren terwijl hij vaker terug komt. Wanneer je begint, is het belangrijk de tekst in je hoofd op te lezen. Hierdoor laat je je hersenen kennismaken met de woorden waaruit deze tekst bestaat. Doe dit op een rustige plek, bij voorkeur zonder teveel afleiding. Bijvoorbeeld in de sta op stoel in de woonkamer met de televisie op stand-by. Daarna ga je de tekst hardop voorlezen. Dit proces herhaal je net zolang totdat je het gevoel hebt dat je het in grote lijnen in je hoofd hebt.

Wie schrijft blijft

Leren is de kunst van herhalen. Voor diegene die vroeger wel een strafwerk hebben gehad, herkennen waarschijnlijk vandaag de dag nog steeds wat ze toen 50, 100 of zelf 200 keer hebben moeten opschrijven. Dit geldt ook voor het leren van een songtekst. Schrijf de tekst van de songtekst eerst over met het voorbeeld van de originele tekst naast je. Probeer vervolgens hetzelfde te doen, alleen dan volledig uit je hoofd. Lukt dit, dan ben je klaar om het met de muziek mee te zingen. Lukt je dit nog niet, dan is het tijd nog even te oefenen. Af en toe is het ook belangrijk dat je even rust neemt. Dit is het perfecte moment om je in je relaxfauteuil even te luisteren naar je favoriete plaat, zonder dat je hierbij meezingt. Laat het rustig op je af komen en ga daarna rustig verder.

Handig om te weten

Wanneer je het gevoel hebt dat je zover bent, dan is het goed jezelf te belonen. Belonen helpt immers zowel bij dieren, kinderen als ook volwassenen. Dus begin met het eerste couplet, wanneer je dit lukt, geef jezelf dan een beloning. Dit kan ontzettend eenvoudig zijn, bijvoorbeeld een snoepje of een slokje van je favoriete drankje. Op deze manier trigger jij jezelf en je brein om extra gefocust te zijn.

Laatst gewijzigd op: 1 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren