logo songteksten.net

Reageert je baby in de buik op muziek?

Muziek kan de ziel van de baby kalmeren, zelfs voor de geboorte. Maar ga nog geen oortjes op je buik doen. De stem van mama is misschien alles wat een baby nodig heeft om te horen. Je kleine metgezel luistert naar je stem lang voordat je elkaar ziet. Baby's in ontwikkeling beginnen waarschijnlijk geluiden te horen in het tweede trimester, maar ze beginnen echt te reageren op verschillende geluiden tijdens het laatste trimester. Vooral de stem van mama wordt door haar eigen lichaam geleid. Terwijl je praat, zingt of hardop leest, trilt en versterkt je stem in je lichaam. Het is een effectief systeem, waarvan artsen zeggen dat het veel efficiënter is dan oortelefoons of oordopjes op de buik te plaatsen.

Kunnen baby’s in de baarmoeder muziek horen?

Baby's leren echt in de baarmoeder, zo bleek uit een studie in 2013. Maar de onderzoekers wijzen er snel op dat 'leren' echt betekent dat de baby's ergens vertrouwd mee raken. De onderzoekers merkten op dat baby's die in de baarmoeder herhaaldelijk een liedje hoorden, kalmeerden als hetzelfde liedje werd gespeeld nadat ze waren geboren. Een cd hiervan meenemen in je luiertas kan dus slim zijn. Toch hoef je niet een cd te kopen waarmee je baby in de buik een taal kan leren. De profs zeggen dat de ontwikkeling van de hersenen meestal buiten de baarmoeder plaatsvindt, nadat je baby is geboren. Dat betekent dat je de serieuze lessen tot later kunt bewaren. Maar betekent dit alles dat je niet de moeite moet nemen om Mozart te spelen of naar Marsalis te luisteren voordat de baby wordt geboren? Helemaal niet!

Welke muziek moet je spelen?

Is een bepaalde muziek beter voor de baby? Artsen zeggen dat eenvoudige deuntjes het beste zijn, maar bijna alles wat je leuk vindt, is prima. De sleutel is om te luisteren omdat je het leuk vindt. Als je geen zin hebt in goede deuntjes, zijn er een aantal afspeellijsten op muziekwebsites die mensen speciaal voor zwangerschap hebben samengesteld. Sommigen richten zich op muziek voor meditatie, anderen op positieve popmuziek. De opties zijn eindeloos. Zoek ze gewoon eens een keer op op je smartphone die je aan een telefoontasje hebt hangen en laat je baby van de muziek genieten.

Kun je een koptelefoon gebruiken?

Het is belangrijk om te onthouden dat een baarmoeder een lawaaierige plek is. Je maag rommelt, je hart klopt, je longen vullen zich met lucht. Bovendien wordt je stem versterkt door de vibratie van je botten terwijl het geluid door je lichaam reist. Als je zwanger bent, moet je proberen het volume van buitengeluiden rond de 50 tot 60 decibel te houden, of ongeveer hetzelfde volume als bij een normaal gesprek. Dat betekent dat je absoluut geen koptelefoon uit je rugtas dames op de buik wilt gebruiken. Artsen zeggen dat het geluid van de oortelefoons erg luid zal zijn tegen de tijd dat het de baby in je buik bereikt, iets wat je wilt vermijden.

Laatst gewijzigd op: 1 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren