logo songteksten.net

Zo onthoud jij liedjes

Wanneer we een liedje op de radio horen, dan kunnen we vaak het refrein volledig meezingen. Wanneer dan het eerste couplet komt gaat het vaak nog, maar naarmate de tekst vordert merk je al snel dat je niet veel verder komt dan een paar woorden en voor de rest geneurie. Nu is dat natuurlijk niet zo heel erg op het moment dat je alleen maar in de auto zit of thuis bent, maar wanneer er een concert van je favoriete artiest op de planning staat, wil je natuurlijk het liefst alles uit volle borst kunnen meezingen. Speciaal daarom hebben wij een aantal handige tips waarmee jij ieder liedje eenvoudig en snel uit je hoofd kunt leren.

Ons brein wordt lui

Het nadeel aan de huidige tijd, is dat het ons steeds gemakkelijker wordt gemaakt. Dit geldt voor echt alles. Waar je vroeger fysiek langs verschillende winkels moest om te kijken waar je het goedkoopste uitwas, is dit natuurlijk vandaag de dag allang niet meer zo. Zo kunnen we letterlijk alles online vergelijken en ook aanschaffen indien we dat willen. Dit heeft uiteraard als grote voordeel dat je direct al je vaste lasten zoals je zorgverzekering, autoverzekering en ook abonnement voor internet en televisie eenvoudig online kunt vergelijken. Toch blijkt wel dat onze parate kennis steeds minder wordt. We kunnen het immers toch wel op Wikipedia vinden.

Bekende nummers

De nummers die je al voor het grootste deel kent, zijn natuurlijk een stuk makkelijker om te onthouden. Vooral wanneer de melodie relatief gelijk is, is het gemakkelijk om verder te zingen als je je er even in verdiept. Wat je bij deze nummers het beste kunt doen, is het liedje afspelen en de tekst er direct bijhouden. Op deze manier kun je de ‘gaten’ eenvoudig voor jezelf invullen, waardoor je het liedje in no-time uit volle borst kunt meezingen. Wel is het verstandig om ook de delen die je goed kent hierin mee te nemen, zodat je ook onbewust weet wanneer een bepaald couplet ongeveer komt. Zo kun je in het brein een soort tijdspad maken.

Onbekende nummers

Het leren van nummers die je niet kent, is een stukje uitdagender. Toch is ook dit prima te doen, zolang je er in een week maar geen 10 uit je hoofd hoeft te kennen. Bij het leren van deze liedjes begin je in tegenstelling tot bekende nummers zonder muziek. Je pakt eerst de songtekst erbij en die schrijf je meermaals over. Je brein onthoud namelijk veel beter wanneer je iets opschrijft. Dit is dus ook tot op de dag van vandaag voor veel studenten een relatief effectieve manier van studeren. Vooral wanneer ze een belangrijk tentamen hebben, is het opschrijven van belangrijke informatie een goede manier om snel en vooral effectief te kunnen leren. Nadat je dit hebt gedaan, is het tijd om het liedje met songtekst mee te zingen. Dit doe je enkele keren achter elkaar, waarna je even pauze neemt. Zo kan je brein de tekst verwerken en dan probeer je het zonder tekst. Je zult merken dat naarmate je dit blijft herhalen, het je steeds makkelijker afgaat en je voor je het weet de volledige tekst uit je hoofd kent.

Laatst gewijzigd op: 1 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren