logo songteksten.net

De beste liedjes over fietsen

Het valt niet te verbergen dat fietsen en rock-'n-roll geen gemakkelijke bedgenoten zijn. Zoals veel onderwerpen heeft het wielrennen geleden onder het voorwendsel dat in pop moet worden gehandhaafd. Weinig of geen mensen weten bijvoorbeeld dat Blur's anthem 'Parklife' uit 1994 oorspronkelijk 'Park Tool' zou heten, naar Damon Albarns zaterdagbaantje in de werkplaats van Halfords, Ilford. Het doorbraak solo album van Rod Stewart had naar de pers moeten gaan als Every Puncture Tells A Story. En de hit van Ian Hunter uit 1975 heette oorspronkelijk 'Once Ridden Twice Shy' na een ongelukkige ervaring met een Franse huurfiets, weer eens wat anders dan een verhuurfiets Volendam. Desondanks zijn er alsnog een paar geweldige liedjes over fietsen, zoals de onderstaande voorbeelden!

Queen – Bicycle Race

Deze klassieke hit, geïnspireerd op een etappe van de Tour de France, is 's werelds grootste hommage aan het wielrennen en heeft zelfs een fietsbel-solo voordat Brian May begint te shredden. Wat de hardnutten van het profpeloton uit de jaren 70 van Queen's flamboyante frontman Freddie Mercury dachten, is een raadsel, maar afgaande op 'Bicycle Race' had hij er zeker een voorliefde voor om zijn been over een dwarslat te krijgen. Wie had het gedacht?

Kraftwerk – Tour de France

De Duitse technopioniers Kraftwerk staan bekend om hun liefde voor fietsen, en 'Tour de France' werd opgenomen door de klassieke line-up van de band. In 1986 liep het mis toen drummer Wolfgang Flür zijn stokken ergens anders vandaan haalde. “Er lagen stapels racefietsbanden in de studio en schakelapparatuur van verschillende bedrijven, evenals zwarte plakkerige en stinkende racekleding. Ik vond het niet leuk', zei Flür. Het is heerlijk om naar dit nummer te luisteren terwijl een workout met dumbbells doet!

Mark Ronson – The Bike Song

Om het idee te verdrijven dat we niets weten van muziek na de late jaren 1980, hier is er een van de hedendaagse singer/songwriter/platenproducent Mark Ronson. De video alleen al is het bekijken waard voor Ronson's unieke kijk op motorkracht en om te zien hoe de quiffmeister vormen op een retro Raleigh Streetwolf gooit. (Om ons credo verder te vergroten, als je echt met de kinderen wilt zijn, kijk dan eens naar 'Two Wheels' van Hollywood-rapper Wax.)

Madness – Riding On My Bike

Een B-kantje op de 12-inch versie van 'I Like Driving In My Car', dit is een verhaal van de zanger (in dit geval Lee Thompson, niet Suggs) die trapt voor het goede doel. Voordat Madness in 1992 herenigd werd, had Thompson een decoratiebedrijf, ooit in dienst van CA's redacteur Robert Garbutt. Thommo was meer onder de indruk van het ontmoeten van een fietsjournalist dan van onze man Garbutt van het vinden van een lid van Madness die de plinten deed of goed kon stucen.

Judas Priest – Freewheel Burning

Geschreven na een bijzonder snelle afdaling van de Galibier, is 'Freewheel Burning' een zeldzame bekentenis van de voorliefde van de Brummie metallers voor alles wat met pedalen te maken heeft. Verdere aanwijzingen zijn natuurlijk te vinden in hun back-catalogus, met nummers als 'Take These Chains', 'Victim Of [Gear] Changes', 'Hell Bent For Lycra' en de ode aan home-based training, 'Turbo Lover'. Weinig bekend feit: wijlen Tour de France-kampioen Marco Pantani baseerde zijn blik op priester-frontman Rob Halford.

Laatst gewijzigd op: 1 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren