logo songteksten.net

Jos Stelling wint Bulgaarse oeuvreprijs

(Novum) - Jos Stelling krijgt de Sofia Award voor zijn bijdragen aan de cinema. De Nederlandse regisseur neemt de Bulgaarse oeuvreprijs 12 maart in ontvangst tijdens het zeventiende Sofia International Film Festival.

Op het filmfestival gaat ook Stellings film Het Meisje en de Dood draaien, waarmee de regisseur vorig jaar de Gouden Kalf voor beste film won. Het festival vindt plaats van 7 tot 24 maart in de Bulgaarse hoofdstad.

De oeuvreprijs van het festival ging eerder naar anderen Peter Greenaway, Wim Wenders, Vanessa Redgrave en Claudia Cardinale. De 67-jarige Stelling debuteerde in 1974 met het drama Mariken van Nieumeghen, dat werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Andere bekende titels zijn De Vliegende Hollander en Duska.

Naast zijn werk als regisseur richtte Stelling in 1978 het Utrechtse filmhuis Springhaver op. In 2004 opende hij het Louis Hartlooper Complex, een eveneens Utrechtse filmtheater. In 1981 nam hij het initiatief voor De Nederlandse Film Dagen, dat later uitgroeide tot het Nederlands Film Festival.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren