logo songteksten.net

Jazzbassist Charlie Haden (76) overleden

(Novum/AP) - Charlie Haden is vrijdag overleden aan de gevolgen van postpoliosyndroom. De Amerikaanse jazzbassist, die vooral bekend was van zijn samenwerking met het kwartet van saxofonist Ornette Coleman, overleed in het bijzijn van zijn vrouw en vier kinderen in Los Angeles. Hij werd 76 jaar.

Haden begon al met professioneel zingen toen hij twee was, in de Haden Family Band. Vanwege polio raakte zijn stem verzwakt, waardoor hij niet meer kon zingen. Hij besloot zich toe te leggen op de contrabas. Hij groeide uit tot een van de grote vernieuwers met dat instrument, en zag de overeenkomsten tussen jazz en country. Het waren volgens hem beide muziekstromingen voor de gewone man, over 'de strijd voor onafhankelijkheid, voor identiteit en om erkend te worden'.

"Ik ben mijn wortels nooit vergeten", zei Haden in 2009. "De allereerste herinnering die ik heb aan zingen is als kind met mijn moeder."

Haden promoveerde de contrabas, vanouds een begeleidend instrument, ook tot leidend instrument, met 'zingende' baspartijen. Hij werkte samen met de groten der aarde, onder wie saxofonist Johnny Coltrane, trompettist Dizzie Gillespie en pianist Keith Jarrett. Hij richtte het Liberation Musica Orchestra op met pianiste Carla Bley. Haden won drie Grammy Awards en werd in 2012 door de Amerikaanse culturele organisatie National Endowments of the Arts benoemd tot Jazz Master.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren