logo songteksten.net

'Arts nam selfie van bedwelmde Joan Rivers'

(Novum) - De persoonlijke KNO-arts van Joan Rivers heeft eind vorige maand een foto van zichzelf en de comédienne gemaakt terwijl die al onder narcose was. Dat zeggen ingewijden tegen CNN. De 81-jarige Rivers onderging een kijkoperatie aan haar stembanden waarna ze overleed aan een hartstilstand.

Rivers' KNO-arts zou na de operatie een ongeplande biopsie op haar stembanden hebben uitgevoerd. Dat werd eerder door de kliniek ontkend. De arts die de kijkoperatie uitvoerde, tevens de directeur van de kliniek, werd al ontslagen.

In het praatprogramma Anderson Cooper 360 laat medisch ethicus Arthur Caplan weten dat een dergelijke foto niet door de beugel kan. "Voor een foto met een patiënt heb je als arts hoe dan ook hun toestemming nodig. Zo'n foto zou je niet in de kliniek moeten willen maken, want als patiënt probeer je natuurlijk je arts te vriend te houden, zeker als die je daarna moet opereren. Maar om zo'n foto te maken zonder toestemming is absoluut een schending van privacy."

Caplan laat ook weten dat het op zich niet ongebruikelijk is dat een arts een ongeplande biopsie uitvoert als tijdens een andere operatie iets opvalt. "Die arts is er dan toch, en aangezien de patiënt al onder narcose is, kan dat op zich geen kwaad. Maar ook daarvoor moet er eerst toestemming zijn van de patiënt. Als die niet van tevoren is verkregen, is dat op zich al opmerkelijk. Maar dan zou een arts moeten wachten tot de patiënt weer bij bewustzijn is om die toestemming te verkrijgen." Van een dergelijke overeenkomst is vooralsnog niets bekend.

Voormalig openbaar aanklager Jeffrey Toobin raadt de familie Rivers aan een advocaat in de arm te nemen die is gespecialiseerd in medische missers. Aan de andere kant benadrukt hij ook dat het publiek niet moet gaan proberen deze artsen te veroordelen.

"Het lijkt erop dat deze behandeling niet goed is uitgevoerd, maar het is op zich niet vreemd dat twee artsen tegelijk bij een operatie aanwezig zijn", zegt Toobin tegen Cooper. "Het benoemen als 'Joan Rivers werd gedood door medisch falen' gaat wel heel erg ver." Dat laat volgens hem onverlet dat het nemen van een selfie in de operatiekamer een vreselijke misstap is. "Dat wil je als aangeklaagde niet in de rechtbank voor een jury hebben. Het is gênant, dom en onprofessioneel. Maar mensen doen wel vaker vreemde dingen in het bijzijn van een ster."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren