logo songteksten.net

'Omstreden film The Interview niet in Nederland'

(Novum) - De omstreden komedie The Interview gaat ook niet in Nederland draaien. Dat meldt de Amerikaanse website Deadline op gezag van studio Sony. Sony liet woensdagavond weten de film helemaal niet in Amerika uit te brengen na dreigementen van hackers.

Een hackersgroep kraakte drie weken terug de firewall van Sony, waarna allerlei vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen. Dezelfde groep stelde dinsdag een terroristische aanslag zoals 9/11 te beramen in een bioscoop waar de film zou gaan draaien. Hierop meldden talloze grote Amerikaanse ketens de film niet te gaan vertonen.

Het was nog onzeker of The Interview wel in Nederland te zien zou zijn. Distributeur Universal, die de titels van Sony in Nederland uitbrengt, weigerde elk commentaar. Het Pathé-concern, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, heeft al gemeld zich te committeren aan elk besluit van Sony.

The Interview, met in de hoofdrollen acteurs Seth Rogen en James Franco, vertelt over twee journalisten die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un te doden. De Amerikaanse overheid heeft het sterke vermoeden dat Noord-Korea achter de hack zit, al ontkent het land elke betrokkenheid.

Het besluit van Sony om te zwichten voor de dreigementen kwam de studio al op veel kritiek te staan. Veel makers zijn bang voor een precedentwerking en meer van dit soort dreigementen. Sommige bioscopen in Amerika hebben al gemeld in plaats van The Interview de poppenanimatie Team America: World Police te gaan draaien. In deze hilarische satire van de makers van South Park wordt de vorige dictator van Noord-Korea, Kim Jong-il, belachelijk gemaakt.

De slotscène van The Interview, waarin het gezicht van Kim Jong-un wegsmelt, is inmiddels trouwens uitgelekt op internet. Het filmpje werd donderdag al veel bekeken.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren