logo songteksten.net

Van Rossems samen in tv-serie

(Novum) - Maarten van Rossem moppert wat af op televisie. Dat de historicus ook nog een broer en zus heeft die uit hetzelfde hout zijn gesneden, weten maar weinigen. Voor de zesdelige tv-serie Hier Zijn de Van Rossems van de NTR trekken de verhalenvertellers Maarten, Sis en Vincent voor het eerst gedrieën op.

In het televisieprogramma verkennen de Van Rossems elke week een andere stad. Ze laten elkaar tijdens de stadswandelingen bijzondere plekken zien en vertellen daarbij sterke verhalen, elk vanuit hun eigen expertise. Maartens specialiteit is geschiedenis, Sis is kunsthistorica en Vincent weet alles van architectuur.

Onderweg delen ze hun kennis kibbelend en op hun eigen kenmerkende wijze. "Drie Van Rossems bij elkaar maakt het een apart programma. Ze delen dezelfde humor en relativering. En hebben over alles en iedereen en altijd een mening die ze op prettige wijze weten te verwoorden", introduceert eindredacteur Jan van Holsteyn de nieuwe cultuurserie.

De Van Rossems nemen de kijkers mee naar Rotterdam, Brugge in België, Naarden, Dordrecht en het Duitse Essen. Voor de eerste aflevering die vrijdagavond 6 februari begint op NPO2 zakte het trio af naar Maastricht. Samen verkennen ze de stad in Zuid-Limburg, een heuvelachtige regio waar randstedeling Maarten naar eigen zeggen niet langer dan twee weken zou kunnen wonen. Ze ontdekken er een Romeinse grafkelder, terwijl Sis haar broers meeneemt naar het Bonnefantenmuseum. Volgens Maarten een gebouw met de vorm van een raket 'die zo de stratosfeer in kan schieten'.

Donderdagmiddag beleefde het trio de première en zagen ze hun programma voor het eerst. Sis concludeerde tevreden dat de kijkers tussen de familiaire gekkigheden genoeg kunst en cultuur kunnen opsnuiven. "Ik ben blij dat het inhoudelijker is geworden dan ik dacht, zei ze. Hilarisch noemt ze de scène waarin ze haar mopperende broers wijsmaakt dat ze Bourgondisch gaan eten. Het werden echter Vlaamse frieten met mayonaise. De mannen hadden zich zó verheugd op een chic diner", lacht ze.

Maarten van Rossem had de frietscène blijkbaar graag ingeruild voor het gesneuvelde fragment waarin hij de werkkamer van burgemeester Onno Hoes in het historische stadhuis van Maastricht laat zien. "Ik ben er praktisch volledig uitgeknipt", bromde Maarten onterecht na het zien van de eerste aflevering. "Ik begrijp er niets van dat Onno Hoes er zo'n chaos van heeft weten te maken. Zijn werkvertrek is werkelijk fantastisch. Die had ik de kijkers graag laten zien."

Nooit eerder maakten ze als trio stedentripjes als deze, benadrukken ze. "Het is leuk dat we met zijn drieën inbreng hebben gehad qua bestemmingen", zegt Sis. "En Maarten mag een allesweter lijken, hij moet toegeven dat hij veel van zijn broer en zus heeft opgestoken tijdens de opnames. Eerlijk, ik kijk sindsdien anders naar huizen en gevels door mijn broer. Ik zweer het."

Het programma-idee ontstond twee jaar geleden al, in de kleedkamer van de kennisquiz De slimste mens, waar Maarten aan producent Skyhigh tv over zijn broer en zus vertelde. Na een pilot in Maastricht was de NTR snel overtuigd. Maar de publieke omroep had pas in 2015 plaats in het programmaschema. Afgelopen najaar konden de Van Rossems dus eindelijk met de cameras op pad.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren