logo songteksten.net

Nits presenteren live-album Hotel Europa

(Novum) - AMSTERDAM - Komende zondagmiddag presenteren de Nits in de De Duif in Amsterdam hun nieuwe live dubbel-cd Hotel Europa, een verzameling concertopnamen die de periode van 1990 tot 2014 bestrijkt. "Toen in 1989 onze live-plaat Urk verscheen, hoorden we al heel snel van verschillende kanten: 'Wij willen een Urk 2'", vertelt zanger en songschrijver Henk Hofstede, die ook wel kwijt wil dat de groep in 2016 een groot project gaat doen met het Scapino Ballet.

Dat het nog een kwart eeuw duurde voordat er een vervolg kwam op het uiterst succesvolle Urk-album heeft diverse redenen. "Een aantal keren toen we op het punt stonden om in de archieven te gaan graven, vonden we het toch weer leuker om een nieuw album te maken." Ondertussen werden wel heel veel concerten opgenomen. "In het begin nog vaak op twee sporen, of zelfs op cassette. Maar er zijn ook heel veel professionele oude opnamen, omdat er vaak radiozenders waren die concerten opnamen, in Duitsland of in Parijs. En sommige zalen hebben heel professionele opnameapparatuur, zoals de Ancienne Belgique in Brussel."

Hotel Europa is een bonte collage opnamen geworden, afkomstig van concerten over het hele continent en de afgelopen 25 jaar bestrijkend, zodat het repertoire nergens dat van Urk overlapt. Op één nummer na dan, de onvermijdelijke hit In the Dutch Mountains.

"Bij de live-opnamen is echt sprake van een andere energie dan in de studio", vertelt Hofstede. "Dat is heel goed terug te horen. Ik hoor ook zelf dat ik op deze opnamen gemakkelijker zing dan op de studioplaten. Die nummers zitten er op een gegeven moment natuurlijk veel beter in. Het gaat allemaal veel losser - terwijl wat je op de studioalbums hoort vaak een van de eerste keren is dat we zo'n song spelen."

Dat Hotel Europa kort na het jubileumjaar van de Nits verschijnt is toeval, maar eigenlijk ook weer niet, zegt de zanger. In 2014 bestond de groep rond Henk Hofstede, slagwerker Rob Kloet en klavierspeler Robert Jan Stips veertig jaar. Dat werd gevierd met een tournee waarin teruggeblikt werd, een verzamel-box, de televisiedocumentaire Over Grenzen, een bijzonder project in Zwitserland en een feestconcert met veel bevriende artiesten in de Haarlemse Schouwburg. Daarnaast kregen de musici een ridderorde opgespeld. "Dit live-album past wel bij al die overzichten.''

Maar vooruitgekeken wordt er evenzeer. In 2016 gaan de Nits samenwerken met het Scapino Ballet. "We zijn al een tijd met ze in gesprek", aldus Hofstede. "We gaan een programma maken met zowel nieuw als oud werk, waar de Nits dan ook live bij zullen spelen. Dat wordt echt een groot spektakel; waarschijnlijk in een circustent in Rotterdam en in Amsterdam in de circusopstelling van Carré. Maar meer kan ik er op dit moment nog niet over zeggen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren