logo songteksten.net

Folkgitarist John Renbourn (70) overleden

(Novum) - GLASGOW - De Engelse gitarist en folkmuziekpionier John Renbourn is overleden. Politieagenten troffen hem donderdag levenloos aan in zijn huis in het Schotse Hawick. Zij waren gealarmeerd door het personeel van het Ferrytheater in Glasgow waar Renbourn woensdagavond zou optreden, maar nooit kwam opdagen. De vermoedelijke doodsoorzaak is een hartaanval. Renbourn is zeventig jaar geworden.

De in 1944 in Londen geboren Renbourn, die klassieke gitaar studeerde, wordt samen met de in 2011 overleden gitarist Bert Jansch beschouwd als de pionier van de Britse 'folkrevival' in de jaren zestig. In 1966 namen zij samen het invloedrijke album Bert & John op en stonden een jaar later aan de wieg van de invloedrijke band Pentangle, die folk combineerde met jazz en blues.

Pentangle bracht Renbourn zijn grootste bekendheid. Hij toerde met de groep door Amerika, en speelde er onder meer op het Newport Folk Festival in Carnegie Hall. Na het uiteengaan van Pentangle in 1973 richtte de gitarist zich op zijn solocarrière, maar kwam vanaf de laten jaren tachtig ook weer incidenteel met zijn oude groep op de podia.

De laatste decennia van zijn leven was hij zich weer meer op de klassieke gitaarmuziek gaan richten, maar bleef ook folkconcerten geven. De laatste reünie van Pentangle in de originele samenstelling vond plaats in 2011. Er werden toen ook enkele nieuwe songs opgenomen, maar die zijn nog niet uitgebracht.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren