logo songteksten.net

Bastiaan van Schaik wil zich bewijzen

(Novum) - HILVERSUM - Bastiaan van Schaik is doorgaans jurylid in realityprogramma's, maar in het programma De zeven zeeën van BNN debuteert de stylist als kandidaat.

In De zeven zeeën test Floortje Dessing tien bekende Nederlanders op kameraadschap, creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. Wie zich tijdens de afvalrace op de Middellandse Zee ontpopt als beste actievoerder voor Greenpeace komt het verst. Maandagavond is de eerste uitzending op NPO3.

Bastiaan: "Ik ben blanco in het programma gestapt. Ik wist dat het voor Greenpeace was, maar niet wie de kandidaten waren. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik heb wel gejureerd voor realityprogramma's, maar nog nooit meegedaan. Ik dacht eerst 'we gaan met zijn allen voor Greenpeace'. Ik realiseerde me aanvankelijk niet dat er een onderlinge strijd zou ontstaan en dat er iemand moest winnen. De eerste dagen moest ik echt omschakelen."

"Dat spelelement had ik onderschat, in het begin vooral. Op een bepaald moment had ik het wel door en ontwikkelde ik een spelstrategie. Toen ging ik ervoor. Maar ongeacht hoe ver je komt, het was voor Greenpeace en dat vond ik het belangrijkste van het verhaal. Daarmee heb ik mijn karmapunten voor dit jaar weer gescoord. Eigenlijk zit ik nu een beetje te liegen, want eigenlijk vond ik het heel belangrijk dat ik ging winnen. Dat sloop erin."

Bastiaan is zich door zijn deelname aan het programma wel bewuster geworden van zijn ecologische voetafdruk. "Ik was redelijk duurzaam en dat ben ik nog steeds. Je kunt niet van mensen eisen dat ze allemaal groen worden. Ik doe gewoon mijn best. Ik let op het licht in huis, douche niet lang, pak regelmatig de trein of de fiets of een elektrische taxi. Als je elke dag iets bijdraagt, doe je jaarlijks toch 365 goede dingen. Dat is uiteindelijk best veel."

"Ik heb op zee wel geleerd dat het eten van sushi niet goed is voor het milieu. Ik eet sinds dit programma ook geen garnalen meer wegens de bijvangst. Dat kostbare eten wordt gewoon overboord gegooid door bezopen regelgeving. Eigenlijk moeten we in Brussel gaan actievoeren."

"Ik ben erachter gekomen dat er een behoorlijke actievoerder in me schuilgaat. Ik heb drie jaar geleden een hartaanval gehad en ik wilde bewijzen dat dit me niet belemmert om aan zo'n programma mee te doen. Dat je nog bergen kan verzetten. Dat heb ik in het programma gedaan."

Andere kandidaten aan boord zijn rapper Pepijn Lanen, acteurs Lisa Smit, Niels Gomperts, Daniël Boissevain en Toprak Yalçiner, comédienne Dian Liesker, presentator Patrick Martens, snowboardster Nicolien Sauerbreij en actrice en zangeres Anna Speller.

Bastiaan: "Ik had heel hard getraind voor deze opnames. Ik trainde vier tot vijf keer per week, maar ik was conditioneel niet opgewassen tegen mensen als Nicolien Sauerbreij. Het was wel te gek om ervoor te gaan. Het leuke van de groep is dat we elkaar vooraf niet echt kenden. Iedereen komt uit een andere wereld."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren