logo songteksten.net

Sf-hit Blade Runner in nieuwe versie in bios

(Novum) - AMSTERDAM - De sciencefictionklassieker Blade Runner keert terug in de Nederlandse bioscopen. Vanaf 18 juni is de zogenoemde 'Final Cut' die regisseur Ridley Scott in 2007 maakte van zijn film voor het eerst op het grote doek te zien.

Dat heeft distributeur Warner Bros. dinsdag bekendgemaakt. De thriller vertelt over een agent (Harrison Ford) die in de dystopische toekomst jaagt op menselijke klonen. Blade Runner betekende in 1982, toen de film voor het eerst uitkwam, de grote doorbraak in Hollywood voor de Nederlandse acteur Rutger Hauer.

In de afgelopen 33 jaar zijn er talloze versies van Blade Runner gepresenteerd. In de jaren negentig maakte regisseur Ridley Scott een zogenoemde 'director's cut', waarin hij de voice-over en de slotscène uit de montage haalde, twee toevoegingen waar hij nooit gelukkig mee was geweest. Maar omdat Scott vanwege andere klussen zelf geen tijd had om die wijzigingen door te voeren, boog hij zich in 2007 nogmaals over de hele montage en maakte de zogenoemde 'Final Cut'.

In deze definitieve versie is onder meer een scène met een eenhoorn toegevoegd en zijn gewelddadige shots die in 1982 de eindmontage niet haalden terug in de film geplaatst. Voor deze laatste versie werd het beeld en geluid ook digitaal opgepoetst.

Blade Runner was in 1982 overigens geen grote hit, maar wordt tegenwoordig zowel inhoudelijk als visueel beschouwd als één van de belangrijkste en meest gezaghebbende sciencefictionfilms van de twintigste eeuw.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren