logo songteksten.net

Succesvolle The Passion oogst lof en kritiek

(Novum) - ENSCHEDE - Het is volgens velen dé manier om niet-gelovige mensen kennis te laten maken met het lijdensverhaal van Jezus; donderdag vindt voor de vijfde keer The Passion plaats. De moderne muzikale uitvoering van het paasverhaal van de EO en KRO trekt elk jaar meer publiek en is inmiddels een ware kijkcijferhit. Dit jaar strijkt het spektakel neer in Enschede. Behalve veel lof is er ook kritiek op de musical.

Het aantal kijkers verdriedubbelde sinds de eerste editie in Gouda in 2011 van 980.000 tot 3,2 miljoen tijdens de laatste vorig jaar in Groningen. Zo'n 20.000 mensen woonden in 2014 het evenement bij. Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman zijn de reacties vanuit de christelijke hoek over The Passion veelal jubelend. "Ze zien het als een uitstekende manier om het verhaal van Pasen en Jezus van Nazareth aan een breed publiek te brengen. Mensen die normaal Pasen associëren met eieren zoeken in de Ikea, zien hierdoor dat Jezus er iets mee te maken had.''

Bosman is het daarmee eens, maar heeft ook een kritische noot. Zo mist hij diepgang over het geloof in het stuk. "Het gaat niet alleen over een mens die 2000 jaar geleden iets meemaakte, het gaat over God die iets met mensen doet.'' Hij denkt dan ook niet dat door The Passion meer mensen naar de kerk gaan of de Bijbel gaan lezen. "Ik vraag me af in hoeverre mensen dit als een leuk uitje zien, net als dat ze naar de musical Soldaat van Oranje gaan.'' De theoloog zou liever een nieuw, niet bijbels, verhaal op tv zien met daarin verwijzingen naar het geloof.

Peter Beker, hoofdredacteur van de EO, ziet dat anders. "Honderdduizenden mensen die in Nederland helemaal niets van Pasen weten, horen daar door The Passion toch iets van. De kracht van The Passion is ook dat lokale kerken erop inspelen, bijvoorbeeld door mensen in hun buurt uit te nodigen om samen naar de tv-uitzending te kijken en er zo mogelijk ook over na te praten.''

Dit jaar speelt Jim de Groot de rol van Jezus en Shirma Rouse die van Maria. Verder doen Jeroen van der Boom (Petrus), Jeroen van Koningsbrugge (Judas), Jon van Eerd (Pontius Pilatus), Robert ten Brink (de verteller) en Bridget Maasland (verslaggeving) mee.

The Passion vindt ieder jaar plaats op Witte Donderdag en is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO (eerder RKK), het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland en Jong Katholiek. Sinds vorig jaar is er ook een Vlaamse versie: De Passie.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren