logo songteksten.net

Telefilms Koolhoven scoren best in de bios

(Novum) - AMSTERDAM - Het Schnitzelparadijs en 'n Beetje verliefd waren de afgelopen vijftien jaar de meest succesvolle telefilms in de bioscopen. Dat blijkt uit een inventarisatie in het Filmjaarboek 2014, dat deze week werd gepresenteerd.

De multiculturele komedie Het Schnitzelparadijs, over de ervaringen van een keukenhulp in een chique restaurant, trok in 2005 bijna 342.000 bezoekers. 'n Beetje verliefd, over de opbloeiende liefde tussen twee zestigers, werd een jaar later door bijna 141.000 mensen in de bioscoop bezocht. Beide titels werden geregisseerd door Martin Koolhoven. ''Terugkijkend naar Schnitzel denk ik nu vooral aan de lol die ik had tijdens het maken'', vertelt hij desgevraagd. ''Als de film op tv is, kijk ik altijd even de eerste twintig minuten. Dat hoort bij het beste dat ik gemaakt heb.''

De top 5 wordt verder gevuld door Briefgeheim van Simone van Dusseldorp (139.214), Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen (134.950) en TBS van Pieter Kuijpers (118.395).

Op televisie was de meest succesvolle telefilm overigens De Overloper, de Flikken Maastricht-film die een brug sloeg tussen seizoen 5 en 6. Deze werd in 2012 bekeken door meer dan 1,2 miljoen mensen. Daarna volgen Het Schnitzelparadijs, TBS en de misdaadfilm Bella Bettien (2002) van Hans Pos en Simon de Waal, die allemaal rond de miljoen kijkers trokken. Volgens een woordvoerder van de NPO is Loverboy van Lodewijk Crijns de film die na de eerste uitzending nog het meest bekeken werd. De tienerfilm, waarin een eenzaam meisje valt voor een loverboy, wordt nog met grote regelmaat herhaald en trekt dan elke keer weer een paar honderdduizend kijkers.

Telefilms zijn in principe bedoeld voor de televisie maar met regelmaat worden titels van hoogstaande kwaliteit ook in de bioscopen uitgebracht, met wisselend succes. Het project, dat werd bedacht als stimuleringsmaatregel voor de Nederlandse film, ging in 1999 van start. Het Filmjaarboek, dat een overzicht biedt van alle bioscoopreleases van het afgelopen jaar, is vanaf deze week in de winkels verkrijgbaar.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren