logo songteksten.net

NPO zet meer in op drama

HILVERSUM - De programma's die komend seizoen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voorbij komen, moeten "impactvol, oorspronkelijk en innovatief'' zijn. Daarbij zet de organisatie fors in op kwalitatief hoogstaand drama, documentaires en speciale thema- en reisseries. Voor drama is volgend jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar. In het nieuwe seizoen zijn er zo'n 150 nieuwe programma's te zien bij de publieke omroep.

"We letten komend seizoen vooral op de publieke waarden van onze programma’s'', zei Frans Klein, directeur tv donderdag bij de presentatie van het nieuwe seizoen. Verder gaat de NPO investeren in meer tijdloze programma's, die nodig zijn voor de "online-strategie'' waar in 2016 verder op wordt ingezet. Ook duren programmareeksen korter om meer te kunnen afwisselen en in te spelen op de actualiteit.

Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, zei tijdens de presentatie dat ze zich zorgen maakt over de invloed die de politiek wil uitoefenen op de publieke omroep. Ze vreest dat de onafhankelijkheid in gevaar komt door bemoeienissen vanuit Den Haag, waar staatssecretaris Sander Dekker (Media) eerder deze week zijn plannen voor een ander omroepbestel doorzette. "De politiek bepaalt hoeveel geld we krijgen. De publieke omroep moet in alle vrijheid kunnen beslissen hoe dit wordt uitgegeven'', benadrukte Rijxman.

Onmiskenbaar

Programma's als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol? horen dan ook onmiskenbaar thuis bij de publieke omroep, haakte Klein hierop aan. Dit is volgens hem geen "grijs gebied'' zoals Dekker het omschreef. Die vindt dat amusement straks niet meer het doel van een programma mag zijn.

In het nieuwe seizoen gaat een "elftal van onderzoeksjournalisten'' aan de slag voor NPO2, komen de makers van Man bijt hond met de opvolger Jan rijdt rond op NPO 3 en begint op NPO 1 Flikken Rotterdam. Verder komt Mart Smeets terug op tv in drie avondprogramma's in samenwerking met De Wereld Draait Door (DWDD).

"Ik heb Mart Smeets gemist op tv'', zei Matthijs van Nieuwkerk. "Daarom gaan we drie lange avonden met hem doen over het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France.''

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren