logo songteksten.net

Verlinde wil musical Hamilton gaan opvoeren

AMSTERDAM - Theaterproducent Stage Entertainment wil graag een niet-Engelstalige versie van de Amerikaanse hitmusical Hamilton gaan maken. Dat heeft directeur Albert Verlinde dinsdag gezegd bij de najaarspresentatie van het bedrijf.

“Het is op dit moment dé grote titel op Broadway, dus natúúrlijk willen we dat”, stelt Verlinde. “Maar het zijn zulke grote rechten, dat is een heel lang traject. Je gaat dan eerst praten met de Amerikaanse producenten: is het mogelijk die rechten te krijgen, en zo ja, wanneer dan en wat kost het. Daar gaan vaak jaren overheen.”

De voorstelling, die het afgelopen seizoen alle records brak op Broadway, gaat in 2017 in première in Londen. “Maar natuurlijk denken we na over onze eigen versies van alle grote producties die het nu goed doen in New York of Londen. We kijken ook wat er met de Frozen-musical gebeurt, die komend voorjaar in première gaat, of wat er mogelijk is met de Harry Potter-voorstelling die nu op West End volle zalen trekt.”

Koningsdrama

Hamilton van Lin-Manuel Miranda vertelt over de Amerikaanse founding fathers en hun strijd om de staten te verenigen achter de grondwet. De geschiedenis achter de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog wordt verteld aan de hand van rapmuziek. De (blanke) personages worden gespeeld door gekleurde acteurs.

“Ik geloof oprecht in een internationale carrière voor Hamilton”, stelt Verlinde. “Het gaat over de Amerikaanse geschiedenis. Maar mensen houden van een koningsdrama. Inhoudelijk is het stuk een beetje te vergelijken met House of Cards: die politieke arena staat best ver bij ons Nederlanders vandaan. En toch blijf je kijken.”

De directeur staat inmiddels anderhalf jaar aan het roer bij Stage Entertainment, waar hij Joop van den Ende opvolgde na een fusie met het productiebedrijf van Verlinde. “Ik denk dat we onze koers gevonden hebben”, stelt hij. “En waar ik heel blij mee ben: we hebben van beide bedrijven het beste weten te behouden. Grote producties als The Lion King of The Bodyguard staan naast reizende producties als Hair, Ciske de Rat of Simone.” Hair, de nieuwste voorstelling van Stage, gaat eind september in première en is daarna door het hele land te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren