logo songteksten.net

Herlaar pleit met film voor kinderen in nood

AMSTERDAM - Het aandeel van actrice Noortje Herlaar in de nieuwe jeugdfilm Toen mijn vader een struik werd is niet groot, maar wel cruciaal. Zij speelt de moeder van Toda, een tienjarig meisje dat van haar thuisland waar oorlog woedt reist naar haar moeder (Herlaar), die in een ander land woont. “Het gaat nooit om de grootte van de rol”, stelt de actrice. “Maar ik wil vooral meedoen aan mooie projecten. Regisseur Nicole van Kilsdonk wilde een warmbloedig moederfiguur en dacht aan mij.”

De bekroonde film maakt voor jonge kinderen heel invoelbaar wat oorlog betekent voor de mensen die ermee te maken krijgen. “Het is geen zware film”, beklemtoont Herlaar. “Het is een spannend verhaal over een stoer meisje dat heel veel overwint. Maar er ligt wel een scherpe realiteit onder die voor veel kinderen in verre landen orde van de dag is.” De actrice vindt het heel goed dat dit soort verhalen wordt verteld voor deze doelgroep. “Kinderen van negen, tien jaar oud kunnen echt wel meer aan dan een Disney-wereld vol bloemetjes en vrolijkheid. Nederlandse kinderen begrijpen echt wel dat er grote problemen spelen in de wereld, en dat er leeftijdsgenootjes zijn die daar dagelijks mee te maken hebben. Kinderen vragen aan ouders en leraren ook door over de grote thema's die in de verkiezingscampagne een rol speelden.”

Toen mijn vader een struik werd is geen politiek manifest. Maar het is wel een verhaal dat een lans breekt voor meer compassie jegens vluchtelingenkinderen, stelt Herlaar. “De vluchtelingencrisis is een enorm complex vraagstuk. Maar in essentie is het bizar dat wij als Europa niet in staat zijn alle kinderen die een veilig heenkomen zoeken onderdak te bieden. Je hoopt toch dat andere landen en werelddelen dat ook ooit voor ons doen als Nederland in de toekomst onder water komt te staan - een scenario dat helemaal niet ondenkbaar is.”

Musical

Toen mijn vader een struik werd is een van de acht films en series van Herlaar die het afgelopen jaar verschenen. Toch wil ze zichzelf niet een van de hardst werkende actrice van het Nederland noemen. “Zo'n enorme lijst geeft een heel vertekend beeld”, lacht ze. “Sommige films of series liggen een paar jaar op de plank. En voor Struik had ik maar een paar draaidagen.” Op dit moment werkt de actrice met onder anderen Annet Malherbe en Pierre Bokma aan een hoorspelversie van de musical Madam van Annie M.G. Schmidt. “We hebben vorige week een try-out gedaan in DeLaMar en dat was geweldig", zegt Herlaar over de eenmalige try-out voor het hoorspel, dat half april wordt uitgezonden op de radio. "Ik weet dat ik heb gezegd dat ik minder musical wilde gaan doen. Maar als je wordt gevraagd om samen met Pierre en Annet op een podium te gaan staan, kan en mag je geen nee zeggen. Bovendien zijn de teksten van Annie een klasse apart: die nummers zijn na veertig jaar nog steeds even actueel en grappig.”

Herlaar houdt nog steeds enorm van zingen, beklemtoont ze. “Maar vooral die lange tournees gingen mij op een gegeven moment tegenstaan. Mensen onderschatten hoe hard het werken is als je acht keer per week een hoofdrol speelt, dat is soms echt een uitputtingsslag. Maar ik sluit zeker niet uit dat ik in de toekomst toch weer ja zeg tegen een grote of kleine musical.” Toen mijn vader een struik werd is vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren