Regisseur Okja lovend over Erik-Jan de Boer

Door ANP, vrijdag 19 mei 2017 13:09, views: 6, bron: ANP

CANNES - De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft zich vrijdag voorafgaand aan de wereldpremière van zijn film Okja vol lof uitgelaten over de Nederlandse animation-director Erik-Jan de Boer. Okja vertelt over de vriendschap tussen een Koreaans plattelandsmeisje en een genetisch gemanipuleerd reuzenvarken. De Boer, eerder bekroond met een Oscar voor zijn tijger in Life of Pi, was verantwoordelijk voor het creëren van het varken.

“Ik had deze film niet gemaakt zonder zijn medewerking”, stelde Bong Joon-ho tijdens een ontmoeting met de pers. “Hij heeft zichzelf met Okja overtroffen. In de film zien we alleen maar haar buitenkant. Maar om dat geloofwaardig te maken, moest hij het hele dier creëren: de botten, de spieren, het vet, haar organen.” Het belangrijkste is echter dat De Boer het varken ook emotie heeft meegegeven. “Okja was geen cgi-figuur, het was een actrice die voor ons gevoel gewoon op de set aanwezig was.”

Erik-Jan de Boer is zelf overigens niet op het festival aanwezig. De Zuid-Koreaanse regisseur prees Netflix, die hem carte blanche gaf om de film Okja te maken. Netflix werd het middelpunt van een controverse toen de streamingdienst besloot de twee eigen titels die in Cannes in competitie draaien niet in de Franse bioscopen uit te brengen. “Ik kan alleen maar lof uitspreken voor de manier waarop Netflix makers totale artistieke vrijheid geeft. Ik mocht helemaal maken wat ik zelf wilde, van het begin tot het eind. Verder ben ik vooral heel blij dat Okja door een groot publiek gezien kan worden.”

Kapitalisme

Bong Joon-ho zet zich met zijn activistische film niet af tegen het moderne leven. “Het kapitalisme heeft ons leven een stuk mooier gemaakt en veel gegeven. Maar het heeft wel een prijs: er is ook veel leed als gevolg van het kapitalisme, onder meer voor de dieren. Dat is een negatief effect waar we met de film aandacht voor willen vragen.”

Okja komt ook in Nederland niet uit in de bioscopen. De film is vanaf 28 juni op Netflix te zien.

bottrap