logo songteksten.net

Koelbloedige militairen imponeerden Verbraak

ROTTERDAM - Coen Verbraak was onder de indruk van de koelbloedigheid van de militairen die hij interviewde voor een nieuwe reeks Kijken in de ziel. “Soms dacht ik: hoe is dat in godnaam mogelijk?”, vertelde Verbraak aan AD.nl.

Verbraak zoekt altijd beroepsgroepen “waar zich een groot dilemma voordoet”. “Militairen hebben bij uitstek dilemma’s: ze gaan naar gebieden waar jij en ik niet naar toe willen. Ze moeten soms orders uitvoeren waar ze het niet mee eens zijn. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat ze het niet na kunnen vertellen. Dat is nogal wat voor een vak.”

De interviewer, die eerder onder meer rechters en artsen aan de tand voelde, had één vraag die hij per se wilde stellen. “Ik wilde weten of ze iemand gedood hadden. De vraag hoe het is om de hoogste prijs te moeten betalen, is ingewikkeld, want dat is nog niet gebeurd. Dat weet je niet. Maar het lijkt me raar om op andere mensen te moeten schieten, terwijl ik heel goed snap dat het bij het vak hoort.”

Ook vroeg Verbraak aan de elf militairen of ze denken dat ze een oorlog in Nederland gaan meemaken. “Ik vond de antwoorden zeer verontrustend. Meer dan de helft denkt dat het gaat gebeuren.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren