logo songteksten.net

Mischa Kamp bouwt brug met Suriname

AMSTERDAM - Er zijn weinig films waar regisseur Mischa Kamp langer aan werkte dan aan het muzikale coming-of-ageverhaal Sing Song. Al in 2006 kwam de maakster van hits als Het Paard van Sinterklaas en Jongens in contact met schrijfster Fiona van Heemstra, die een film wilde maken over een Surinaams meisje dat heel goed kan zingen en naar Zuid-Amerika gaat om haar wortels te ontdekken.

"Als je een rode draad in mijn films zou willen zien, dan ben ik erg gefascineerd door de ontdekkingstocht van jongeren naar wie ze zijn", legt Kamp uit. "Waar sta ik in het leven, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen. Daarom sprak dit verhaal mij enorm aan." Al snel maakte het tweetal een research-reis naar Suriname. "Je wordt verliefd op het land zodra je er voet aan de grond zet. Maar het bleek zo eenvoudig nog niet om daar filmopnames te maken. Suriname kent geen filmindustrie, en er is ook geen acteeropleiding. Acteur is daar een hobby; niemand doet het daadwerkelijk om geld te verdienen."

Musical

Maar de makers kwamen er ook achter dat ze met het verhaal op het goede spoor zaten. Toch duurde het nog een kleine tien jaar voordat ze op de set stonden. "Uiteindelijk kreeg Sing Song de vorm van een musical", vertelt Kamp. "Ik ben een kind van de jaren zeventig, ben groot fan van Hair en Grease. We hebben in Nederland niet echt een traditie met dat soort filmmusicals, maar ik dacht: waarom eigenlijk niet?" Het was een bijzondere ervaring voor de maakster, en de recensies zijn positief. Maar het viel haar wel zwaarder dan verwacht. "Normaal hoef je je alleen maar op het spel en het verhaal te concentreren; nu ben je ondertussen ook een cd aan het produceren en moet je de dans goed in beeld brengen. Eigenlijk combineer je tegelijkertijd twee banen."

Voor de soundtrack wist Kamp grote namen aan zich te binden: Glen Faria componeerde de tien liedjes, rapper Negativ speelt een belangrijke bijrol als de vader van Jasmine en Kenny B maakt een surprise-appearance aan het slot van de film. "Hij was een van de eerste mensen die meteen enthousiast was voor het project", vertelt de regisseur. "Maar dat was al in 2007 - vér voordat hij doorbrak met Parijs. Maar ondanks zijn status en zijn enorm drukke schema heeft Kenny woord gehouden en stond hij vorige winter op de set."

Wortels

Kamp hoopt vooral dat Nederlanders met Surinaamse wortels blij zijn met de film. "We maken in Nederland maar zelden films mét Nederlands-Surinaamse mensen in de hoofdrol, laat staan dat we films maken die echt over het land en de cultuur gaat. Maar ik heb de film óók gemaakt voor andere Nederlanders, zodat die hopelijk wat meer inzicht en interesse krijgen in de Surinaamse cultuur. Net zoals veel mensen dankzij Winky in Het Paard van Sinterklaas toch in aanraking kwamen met de Chinese cultuur."

Sing Song draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren