logo songteksten.net

Van Kesteren vindt componeren ´eenzaam vak´

AMSTERDAM - Remy van Kesteren speelde twintig jaar lang vrijwel onophoudelijk harp en gaf concerten over de hele wereld. Maar toen het plezier van het spelen minder werd, nam hij een radicaal besluit. Hij nam een jaar vrij om vooral te gaan componeren, onder meer voor de bijzondere voorstelling A Room with a View van Hotel Courage. Deze is vanaf begin november door het hele land te zien.

“Ik ken regisseur Katrien van Beurden al heel lang”, vertelt Van Kesteren, die de muziek samen met collega Peter Vigh en Arend Bruijn schrijft. De harpist zal sommige voorstellingen meespelen met het trio dat altijd op het podium staat. “Katrien vond het vooral belangrijk dat ik goed begreep waar dit soort theater over gaat. Wat ze ermee bedoelt.” De regisseur reisde de hele wereld over om verhalen op te tekenen van mensen in Ghana, Palestina, Iran en India. De voorstelling wordt ook gemaakt door acteurs uit die landen.

“Het hotel waar de voorstelling zich afspeelt is de wereld”, legt Van Kesteren uit. “En zij heeft iedereen gevraagd: wat zou jouw plek in het hotel zijn? Dat levert heel verschillende, soms ook heftige verhalen op. De jongen uit Palestina zegt bijvoorbeeld: 'als de wereld een hotel is, zit ik opgesloten in de kelder en kan ik er niet uit'.” Het decor bestaat slechts uit een vierkant waar de acteurs los van elkaar hun verhaal vertellen.

Slapstickscene

Hun enige attribuut is een masker. “Een masker symboliseert een bepaald type mens of een bepaalde emoties en wordt eigenlijk overal ter wereld herkend; dat maakt de voorstelling heel universeel. Bovendien kan je met maskers alle kanten op: je kan een groots en meeslepend verhaal vertellen. Of je kan een idiote slapstickscene spelen. Maar je kan je met een masker ook superkwetsbaar en klein maken.” Het is lastig om bij zo'n speciale voorstelling de juiste muziek te vinden, vertelt de harpist. “Het wordt snel te veel; elk geluid dat je maakt, heeft een betekenis. Eén noot of één klank kan al een hele wereld oproepen.”

Dat is sowieso de kracht van muziek, erkent hij meteen. “Je kan met heel weinig middelen een hele wereld aan beelden en emoties kan oproepen. Maar in dit stuk is het ook een valkuil. Je kan tijdens het verhaal van het meisje uit India wel typisch Indiase muziek er onder zetten. Maar dan wordt het too much.” Bovendien gaat dan juist het universele karakter van het hele project verloren. “Als je onder de jongen uit Ghana muziek met Afrikaanse trommels zet, wordt het echt zijn verhaal. En het moeten nou juist verhalen worden waar we ons allemaal in herkennen.”

Eenzaam vak

Componeren blijkt bovendien een eenzamer vak dan Van Kesteren van tevoren had vermoed. “Je bent eigenlijk de hele tijd alleen. Je hebt nauwelijks contact met de buitenwereld. Het is best zwaar; ik probeer zo gezond mogelijk te lezen, goed te eten, te sporten, veel te slapen.” Maar toch heeft hij zijn ideale ritme nog niet gevonden. “Soms heb je opeens inspiratie en ga je de hele nacht door. Ik merk wel dat ik beter werk met deadlines: dit project moet over een maand af zijn.”

A Room with a View is vanaf 8 november een week te zien in het Compagnietheater in Amsterdam en toert daarna door heel Nederland. De speellijst is te vinden op de site van Hotel Courage.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren